Otevřít menu
Doprava dnes
-

Drony prošly dalším testováním. Tentokrát se jednalo o digitální služby a technologie pro pokročilejší využití

První schválené lety bezpilotního letadla mimo vizuální dohled pilota v řízeném vzdušném prostoru se uskutečnily na letišti v Brně – Tuřanech a jeho okolí pod dozorem řídících letového provozu. Záměrem bylo prokázat schopnosti tohoto druhu provozu dronů v současném systému civilního letectví.

13:17 / 17. října 2022
Drony prošly dalším testováním. Tentokrát se jednalo o digitální služby a technologie pro pokročilejší využitíi

Foto: pixabay.com

Cílem demonstračního provozu v rámci projektu SESAR (Single European Sky ATM Research) bylo prokázat pokročilé služby U-space (provozní, technické, hospodářské i legislativní možnosti), které umožní bezpečný provoz dronů s vysokým stupněm automatizace ve všech typech provozních prostředí včetně městských oblastí. Demonstrace souboru těchto služeb byla realizována za podmínek odpovídajících reálnému provoznímu prostředí.

Tyto lety se v souvislosti se závěrečnou etapou mezinárodního projektu „U-space4UAM – Urban Air Mobility in Europe“ v rámci série demonstrací mobility pro „Chytrá města“ uskutečnily v několika zemích Evropské unie.

Testovala se sada digitálních „U-space“ služeb a technologií pro pokročilejší využití ve městech a zároveň došlo k integraci těchto služeb do procesu logistiky zboží a ověření v reálném prostředí. Výsledné řešení má tak potenciál značně zjednodušit upotřebení dronů v řadě průmyslových aplikací požadujících automatizaci využívání dronů ve velkém měřítku.

Projektový tým tvoří řada špičkových výzkumných center, společností vývoje a provozu v oblasti využívání vzdušného prostoru, národních poskytovatelů letových provozních služeb, například Řízení letového provozu ČR,  Honeywell, Rigitech,  UpVision nebo BRNO Airport.

SESAR představuje institucionalizované evropské partnerství mezi partnery ze soukromého a veřejného sektoru. Bylo zřízeno s cílem urychlit realizaci digitálního evropského nebe prostřednictvím výzkumu a inovací. Z tohoto důvodu využívá, vyvíjí a urychluje zavádění nejmodernějších technologických řešení pro správu konvenčních letadel, dronů, leteckých taxíků a vozidel létajících ve vyšších nadmořských výškách.  

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky vznikl 1. ledna 1995. V souladu s pověřením ministerstva dopravy ČR poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a na letištích Praha - Ruzyně, Brno - Tuřany, Ostrava - Mošnov a Karlovy Vary.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: Řízení letového provozu ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru