Otevřít menu
Doprava dnes
-

Držitelé lítačky v Praze se mohou těšit na sdílená kola zdarma!

Držitelé karty pražské MHD lítačka si na ni budou moci půjčovat sdílená kola na 15 minut zdarma. Magistrát vypíše tendr na provozovatele takzvaného bikesharingu a vybere dvě společnosti. Celkem město za projekt v příštích dvou letech zaplatí 48 milionů korun. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě).

19:14 / 19. dubna 2022
Držitelé lítačky v Praze se mohou těšit na sdílená kola zdarma!i

Foto: Ilustrační obrázek sdílených kol v Praze (pid.cz).

Projekt město spustilo v pilotní fázi loni na podzim a dosud jej využilo 11.680 lidí a celkový počet výpůjček byl 164.068. Majitelé lítačky si mohou sdílená kola firem Rekola a Nextbike zdarma zapůjčit od 11. října, a to až čtyřikrát denně na 15 minut. „Pilotní program po půl roce fungování, i přesto, že byla zimní sezona, vyhodnocujeme jako úspěšný. Přes 77 procent uživatelů využívá službu opakovaně. Průměrně se uskuteční okolo 1000 výpůjček denně, někdy až 2500. Na základě zájmu a pozitivní vazby cestujících jsme se rozhodli, že chceme trvale zapojit bikesharing,“ řekl Scheinherr.

V tendru bude město hledat dvě firmy, které budou službu provozovat. Podle Scheinherra při předběžných tržních konzultacích projevilo zájem pět firem. Podmínkou bude, že provozovatelé musí pokrýt 90 procent stanic metra. Dodavatelé budou muset do systému nově zapojit rovněž elektrokola. Ta budou kvůli vyšší pořizovací ceně k dispozici zdarma pouze pět minut, nikoliv 15 minut jako je tomu u běžných kol.

Město provozovatelům za každou výpůjčku platí 12 korun


Kde přesně budou bicykly lidem k dispozici, bude jasné až z předložených projektů uchazečů. Náměstek uvedl, že město bude pokryto rovnoměrně, neboť tím, že provozovatelé budou vybráni dva, tak podle něj nebudou chtít dávat svá kola na stejná místa. Od výsledku tendru se bude odvíjet rovněž celkový počet sdílených kol v metropoli.

V hlavním městě fungují rovněž sdílené elektrokoloběžky. Město loni vypovědělo memorandum s provozovateli sdílených dopravních prostředků, a to kvůli bezpečnosti nebo častému porušovaní předpisů. „Zatím neplánujeme koloběžky do pražské integrované dopravy zapojovat,“ dodal Scheinherr. Město rovněž v minulosti vzneslo požadavek na změnu zákona tak, aby města a obce mohly podobné služby samy regulovat.

Kolo si mohou od loňského října až čtyřikrát denně půjčit v Praze držitelé všech časových kuponů lítačky, musí však používat mobilní aplikaci PID lítačka, s pomocí které se výpůjčka provádí. Město provozovatelům za každou výpůjčku platí 12 korun a na zkušební projekt vyčlenilo 2,4 milionu korun.

V Praze provozují sdílená kola či elektrokola firmy Rekola, NextBike, Bolt, Lime nebo Homeport.

 

Publikoval: Bc. Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru