Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dubajské letiště bylo v loňském roce opět největším pro mezinárodní lety

Pozici největšího letiště na světě pro mezinárodní lety si loni udrželo hlavní letiště v Dubaji. Z prohlášení letiště vyplývá, že jím prošlo zhruba 29 milionů cestujících, tedy o 12 procent více než v roce 2020. 

19:08 / 23. února 2022
Dubajské letiště bylo v loňském roce opět největším pro mezinárodní letyi

Foto: /pixabay.com

Pro ekonomiku Dubaje, jejímž hlavním pohonem je cestovní ruch, jsou údaje o počtu cestujících za loňský rok povzbudivé. Je to rovněž známka toho, že po pandemii Covid-19, jež v roce 2020 vyvolala uzavření hranic a omezení pohybu, mezinárodní cestování částečně oživuje.

Ovšem loňský údaj stále výrazně zaostává za daty z roku 2019. Tehdy letiště odbavilo 86,4 milionu cestujících.

Paul Griffiths, generální ředitel letiště, očekává, že v letošním roce projde letištěm 57 milionů cestujících. Na předpandemickou úroveň by se počet cestujících měl vrátit do roku 2024.

Mezinárodní letiště v Dubaji si titul největšího letiště pro mezinárodní lety drží již osmým rokem po sobě. Předběhlo londýnské letiště Heathrow a letiště Hartsfield-Jackson v americké Atlantě. Americké letiště je ale největší na světě dle celkového počtu cestujících, tedy i na domácích letech.

Na jaře 2020 zastavila Dubaj všechny osobní lety a na osm týdnů zavřela letiště. Dubaj, na rozdíl od hlavního města Spojených arabských emirátů Abú Zabí, však rychle znovu otevřela své brány cestujícím. Pro vstup do země nevyžadovala doklad o očkování proti Covid-19. Na většině míst nevyžaduje ani negativní test. Kvůli tomu však Velká Británie, USA a řada dalších zemí umístily SAE po většinu roku na červený seznam zemí, do nichž nedoporučily vycestovat, uvedla agentura AP.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru