Otevřít menu
Doprava dnes
-

Důležitý krok pro budoucnost kosmické agentury v Praze: Dodatek smlouvy jí umožní růst

Ministr dopravy Martin Kupka a výkonný ředitel Agentury EU pro kosmický program (EUSPA) Rodrigo da Costa v úterý 8. března podepsali dodatek Hostitelské dohody, která upravuje podmínky působení této organizace v České republice. Umožňuje připravovaný přesun agentury EUSPA do větších prostor, a tedy i její další růst a rozvoj v ČR.

14:58 / 9. března 2022
Důležitý krok pro budoucnost kosmické agentury v Praze: Dodatek smlouvy jí umožní růsti

Foto: mdcr.cz

„Dnešním podpisem dodatku Hostitelské dohody se posouváme o další krok blíže našemu cíli, kterým je zajištění bezproblémového přesunu EUSPA do nového sídla. To agentuře umožní nadále růst a zvládat všechny své úkoly při provozu družicových systémů Evropské unie,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Aby mohl dodatek vstoupit v platnost, musí ho ještě ratifikovat prezident republiky na základě souhlasu obou komor parlamentu. Jinak se podmínky Hostitelské dohody nemění.

Agentura EUSPA v poslední době zažívá velký rozvoj. V souvislosti s navýšením kompetencí a úkolů také postupně nabírá řadu nových zaměstnanců. Během následujících let se jejich počet rozšíří natolik, že její stávající sídlo v pražských Holešovicích nebude stačit. Česká vláda proto pracuje spolu s EUSPA na výběru vhodné budovy v Praze, která bude potřebám rozrůstající se agentury vyhovovat.

„S českými úřady spolupracujeme od samého začátku a naše vztahy jsou mimořádně dobré. Dodatek Hostitelské dohody zajistí, že naše sídlo v Praze bude vyhovovat našim cílům a také umožní další rozvoj vesmírného programu EU,“ přibližuje výkonný ředitel EUSPA Rodrigo da Costa.

Publikovat: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: mdcr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru