Otevřít menu
Doprava dnes
-

Důsledky silných bouří? Nejméně dva lidé zemřeli v Německu při nehodách

Nejméně dva mrtvé si od pátku vyžádala v Německu silná bouře, která předtím způsobila značné škody i oběti v Británii, Irsku, Nizozemsku a Belgii. 

21:12 / 19. února 2022
Důsledky silných bouří? Nejméně dva lidé zemřeli v Německu při nehodách i

Foto: Ilustrační foto (HZS ČR).

V Severním Porýní-Vestfálsku zemřel 56letý řidič automobilu, který na silnici narazil do spadlého stromu. V Dolním Sasku přišel o život 68letý muž. Ten se při bouři zřítil ze střechy, když se ji snažil opravit. V celé Evropě je obětí nejméně 11.

Atlantická bouře Eunice se v pátek přehnala přes západní Evropu. U jižního pobřeží Anglie dosáhl vítr rychlosti bezmála 200 kilometrů za hodinu. V Anglii zahynuli tři lidé v automobilu, v Irsku jeden muž zemřel při odklízení následků bouře, když se na něj zřítil strom, a v Nizozemsku zásah padajícími stromy nepřežili čtyři lidé. Jednu oběť má bouře i v Belgii, ve Francii utrpělo zranění nejméně 11 lidí. Vítr způsobil také značné komplikace ve všech druzích dopravy a materiální škody. V Haagu a Londýně strhl část střech místních stadionů.

Na sever Německa s sebou bouře, která se zde nazývá Zeynep, přinesla vítr o rychlosti více než 140 kilometrů v hodině. V přístavním Hamburku vedla ke vzestupu Labe o téměř čtyři metry oproti normálu, což způsobilo místní záplavy. Záchranáři při nich museli z auta, které ve vodě uvízlo, osvobodit dva silně podchlazené muže.

Kvůli popadaným stromům byla přerušena železniční doprava


Také na dalších místech spolkové republiky zasahovali v noci na dnešek hasiči v tisícovkách případů. Jen ve Šlesvicku-Holštýnsku u hranic s Dánskem bylo zásahů 1700. Kvůli popadaným stromům, z nichž nejméně jeden způsobil vážné zranění, a škodám na trati je ve většině severního Německa nadále přerušena dálková i regionální železniční doprava. Týká se to zejména spojení severně od měst Dortmund, Hannover a Berlín.

Komplikace jsou i v silniční dopravě. Hasiči předběžně počítají za oběť bouře i 33letého řidiče, jehož auto se převrátilo ve spolkové zemi Sársko, patrně v důsledku mohutného poryvu větru. Po nehodě na dálnici u dolnosaského Hildesheimu se zase vylilo 400 listrů dieselu. Na několik hodin kvůli tomu byla dálnice v obou směrech uzavřena. Na některých místech zůstávají uzavřené silniční mosty.

V mnoha obcích byly poškozeny také domy. K jedné z nejvážnějších událostí došlo v dolnosaském Gronau u Hildesheimu, kde do domu z 80 metrů vzdálené kostelní věže vlétla 80 kilogramů těžká měděná deska. V Brémách zase vichr povalil 55 metrů vysoký stavební jeřáb, který spadl na rozestavěnou kancelářskou budovu. Zranění nejsou ani v jednom z těchto případů hlášena.

 

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru