Otevřít menu
Doprava dnes
-

Elektrizace železnic Praha a.s. finišuje s unikátním projektem! Virtuální realitou pomůže studentům a žákům českých škol.

Elektrizace železnic Praha a.s. pracuje na exkluzivním projektu, který pomůže vzdělání. Právě tato společnost společně s technologicko-vzdělávací společností Calliditas Edutainment startují od prosince na základních a středních školách po celé České republice realizaci projektu „Železniční Metaverse“.

14:03 / 28. ledna 2023
Elektrizace železnic Praha a.s. finišuje s unikátním projektem! Virtuální realitou pomůže studentům a žákům českých škol.i

Foto: Nádraží ve virtuální realitě (zdroj fotky: Elektrizace železnic).

Tento vizionářský projekt studentům a žákům českých škol představí železnice jako synonymum technologické inovace, a to prostřednictvím virtuální a rozšířené reality. Železnice nejsou jen vláčky a koleje, ale především složitá infrastruktura v pozadí. Mimo jiné chce projekt veřejnosti zdůraznit a poukázat na to, že železniční infrastruktura vytváří podhoubí a technologický polštář pro klidnou a bezpečnou jízdu vlakem. Tu chce zažít přeci každý cestující, není-liž pravda? Jedním z cílů projektu je představit jednotlivé odvětví a profese, která tato činnost vyžaduje. Je potřebné si uvědomit, že tvorba technologii na železniční infrastruktuře vyžaduje sladění několik profesí a je tam zapojeno několik průmyslových odvětví. Od projektantu, přípravářů, technologů, programátorů přes elektrotechniky až stavbyvedoucí,“ upozorňuje vedoucí realizace staveb Elektrizace železnic Praha a.s. Mgr. Dušan Čižmár. „Dnes naše společnost investuje nejen do nových technologii pro montáž na trakčním vedení, ale také do samotné výroby jednotlivých komponentů, z kterých se trakční vedení skládá,“ dodává Čižmár.


Projekt „Železniční Metaverse“ společnosti Elektrizace železnic Praha a.s. a Calliditas Edutainment nabídne podobu vzdělávací aplikace ve virtuální realitě, která v propojení s interaktivní prezentací utvoří finální obsah, který bude představen na školách po celé České republice! Součástí tohoto nesmírně zajímavého a zajisté i přínosného projektu jsou nejen lektorské přednášky prezentované živě na základních a středních školách, ale i vývoj materiálů pro virtuální a rozšířenou realitu, což jsou technologie, které v současné době zažívají v českém školství velký boom a je o ně nebývalý zájem. Právě v propojení s tímto projektem a školami vnímáme jistý potenciál edukace o našem odvětví a zároveň si můžeme vyzkoušet vývoj materiálu pro rozšířenou a virtuální realitu. Potenciál rozšířené reality vnímáme jako vhodnou technologii pro naše technologické postupy a je to jedna z možností, jak využít v budoucnu digitální data ze staveb v praxi. Několik možnosti využití jsme již zapracovali v tomto projektu,“ prozrazuje Dušan Čižmár – vedoucí realizace staveb Elektrizace železnic Praha a.s.

Přínosy aplikace? Budoucí uplatnění studentů na trhu práce.

Elektrizace železnic Praha a.s. si moc dobře uvědomuje výhody využití virtuální reality ve školství. Pro studenty a žáky přináší velkou míru soustředění a motivace a zvyšuje zapamatovatelnost získaných informací. Virtuální realita je tak rozhodně velkým příslibem pro budoucnost školství a celého procesu vzdělávání! „Je to jedna z možností, jak prostřednictvím aktivní interakce propojovat jednak vzdělávání s praxí a zároveň digitální svět s tím reálným. Uvědomujeme si možnosti využití těchto technologií jako aktivního pojítka mezi vzdělávacím procesem a využitím získaných dovedností v praxi. Vzdělávací materiál “Železniční metaverse” nabízí možnost aktivně nahlédnout na jednotlivé pracovní činnosti a profese, které se podílejí na realizaci montáže trakčního vedení a souvisejících technologií. Vybrané činnosti je možné si ve virtuálním terénu a dílnách vyzkoušet,“ vypočítává vedoucí realizace staveb Elektrizace železnic Praha a.s. Mgr. Dušan Čižmár.

„Škola hrou“, přesně tímto heslem se aplikace řídí a v tomto duchu komunikuje. Návštěvníci se ponoří do světa elektrizace železnic, projdou se po kolejišti, vyzkouší si opravit zařízení podle instrukcí z vysílačky a nahlédnou do predikcí budoucnosti oboru. Obsahem aplikace, na jejímž vývoji se Elektrizace železnic Praha a.s. nemalým způsobem podílí ale nebude jen železnice a železniční svět jako takový. Záměrem vzdělávacího modulu je také podání pomocné ruky studentům při jejich rozhodování o budoucím uplatnění na trhu práce! 

Aplikace přinese zajímavé nahlédnutí na současný i budoucí trh práce. Mnozí studenti leckdy netuší, jaké zajímavé profese se v jednotlivých odvětvích průmyslu vyskytují. „Jsme rádi, že se můžeme tohoto projektu aktivně účastnit a přinést do škol velmi praktické ukázky na první pohled možná neviditelných povolání v technologických odvětvích souvisejících se světem železnic,” neskrývá Čižmár. „Věříme, že školáky i dospělé železniční virtuální realita zaujme a budou se k nám rádi vracet. Doufáme, že se nám podaří přitáhnout pozornost studentů a nadchnout je natolik aby s námi spojili svou budoucí kariéru a sami se pustili do vytváření budoucnosti,“ přeje si Dušan Čižmár.

Hlavní scénáře XR technologií pro školství:

  • zobrazování 3D vizualizací a interakcí předmětů, komplexních jevů, časových a pohybových sekvencí či simulací;
  • cestování v čase a prostoru;
  • 3D zobrazení kritických míst kurikula, nebo-li míst v učebních plánech, která dlouhodobě vykazují špatné výsledky v pochopení studentů;
  • prožít na vlastní kůži s minimálními náklady a nulovým rizikem situace vzdálené, nebezpečné či reálně nemožné;
  • opakované trénování pracovních postupů, pohybových sekvencí či komunikačně náročných situací;
  • vizualizace scénářů, které šetří škole finance a lze je simulovat opakovaně bez více nákladů.


Autor: Filip Červinka.

 

Elektrizace železnic Praha a.s. finišuje s unikátním projektem! Virtuální realitou pomůže studentům a žákům českých škol. Foto: Edukační centrum (zdroj fotky: Elektrizace železnic).. Elektrizace železnic Praha a.s. finišuje s unikátním projektem! Virtuální realitou pomůže studentům a žákům českých škol. Foto: Dílna (zdroj fotky: Elektrizace železnic).. Elektrizace železnic Praha a.s. finišuje s unikátním projektem! Virtuální realitou pomůže studentům a žákům českých škol. Foto: Ohřev výhybky ve virtuální realitě (zdroj fotky: Elektrizace železnic).. Elektrizace železnic Praha a.s. finišuje s unikátním projektem! Virtuální realitou pomůže studentům a žákům českých škol. Foto: Virtuální stavba stožáru, i to si budou moci studenti v aplikaci vyzkoušet (zdroj fotky: Elektrizace železnic).. Elektrizace železnic Praha a.s. finišuje s unikátním projektem! Virtuální realitou pomůže studentům a žákům českých škol. Foto: Virtuální zapnutí trakce (zdroj fotky: Elektrizace železnic)..
zpět na články

inzerce

nahoru