Otevřít menu
Doprava dnes
-

Elektrobus Scania ušetřil v Ústí nad Labem 2,7 tuny CO2. Chválili si ho řidiči i cestující

V Ústí nad Labem byl ukončen test elektrobusu Scania Citywide LF. Autobus prokázal, že je na jedno nabití schopen ujet cca 200 km. Zapůjčené vozidlo mělo úspěch i u samotných cestujících a nyní poputuje do dalších měst.

15:23 / 7. dubna 2023
Elektrobus Scania ušetřil v Ústí nad Labem 2,7 tuny CO2. Chválili si ho řidiči i cestujícíi

Foto: Elektrobus Scania Citywide LF jezdil v Ústí nad Labem zhruba dva měsíce. Zdroj: SDP ČR

Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPmÚL) ukončil testování čistě elektrického nízkopodlažního autobusu Scania Citywide LF. Autobus byl uveden do provozu 18. ledna 2023 a nasazen byl tak, aby mohl vyzkoušet nejrůznější provozní podmínky. Předpokládalo se, že vozidlo za jeden den ujede v průměru 138 km. Společnost Scania dodala k testování i mobilní nabíjecí stanici Kempower T-Series se systémem vzdáleného přístupu. Tento systém umožňuje řídit dobíjení na dálku.

Vůz v období od 18. ledna do 14. března ujel celkem 5 569 km. Ukázalo se, že vozidlo se svými osmi bateriemi o celkové kapacitě 264 kWh plně postačuje potřebám ústeckého dopravního podniku.

Spokojení řidiči

Řidiči elektrobusu si mj. chválili komfort podvozku snadné ovládání brzd a vozidla jako takového i v krizových situacích. Spokojení byli i s velice dobrým výhledem z kabiny. „Poznatky řidičů, kteří byli zapojeni do testování elektrobusu, jsou velmi pozitivní. Kladně hodnotili celkovou koncepci autobusu s ohledem na moderní konstrukci a výbavu. Celkový dojem z řízení autobusu je podle nich srovnatelný s jízdou v osobním automobilu, nabíjení je snadné a řidiči, kteří vůz testovali, si tento typ autobusu dokážou představit ve flotile DPmÚL a.s.,“ informoval Roman Pospíšil, náměstek výkonné ředitelky pro dopravu.

 „Jsme nadšeni pozitivním ohlasem na náš elektrický autobus. Je pro nás důležité, že ústecký dopravní podnik mohl otestovat nejen samotné vozidlo, ale i naše dobíjecí řešení a také přístup kolegů z oblasti servisních služeb. Právě spojení skvělého ‚hmatatelného‘ produktu a špičkových služeb je něčím, na čem si velice zakládáme,“ uvedl Lukáš Martinů, manažer prodeje autobusů Scania (CZ & SK).

Nejúspornější vozidlo

Test elektrobusu ukázal potenciál zejména v rámci úspory nejen emisí škodlivin, ale i oxidu uhličitého. Spotřeba elektrické energie vozidla vyšla na 113 kWh/100 km. Při srovnání s naftovým městským autobusem se spotřebou okolo 35 litrů nafty na 100 km to znamená, že se emise oxidu uhličitého snížily o 2,7 tuny, tedy o více než jednu polovinu. Naftový autobus by totiž do ovzduší vypustil 5,15 tuny oxidu uhličitého.

Eelektrický autobus Scania Citywide LF se osvědčil také z ekonomického hlediska. Jeden ujetý kilometr vyšel DPmÚL na 5 Kč, což z elektrobusu učinilo nejúspornější vozidlo ve flotile DPmÚL. „Můžeme potvrdit, že elektrický autobus nás přesvědčil, že je jednou z možných cest, kterými se můžeme vydat na cestě k bezemisní hromadné dopravě,“ řekla Simona Mohacsi, výkonná ředitelka DPmÚL.

Nadšení cestující

Ústecký dopravní podnik stál nejen o názor řidičů, ale zajímaly ho také názory samotných cestujících. Ti mohli pomocí QR kódu vyplnit jednoduchý dotazník. Celkem této příležitosti využilo 169 pasažérů. Elektrobus získal od veřejnosti hodnocení 8,85 (1 – nejhorší, 10 – nejlepší). Cestující nejlépe hodnotili tichý provoz, design a komfort na palubě autobusu. Více než 90 % dotazovaných by si navíc přálo, aby elektrobusů jezdilo v Ústí nad Labem více. „Lepší autobus jsem v Ústí nad Labem neviděl,“ napsal například jeden z respondentů.

„Pozitivní reakce a zájem cestujících nás neskutečně těší, vždyť oni jsou konečnými uživateli našich produktů. Například kladné hodnocení designu a komfortu je velmi dobrou zprávou pro kolegy z vývojového týmu, pro které byly tyto oblasti prioritou. Zároveň bereme na vědomí i věcnou kritiku. Věříme, že řadu z nedostatků by vyřešila možnost navrhnout autobus na míru Ústí nad Labem, což pro tento dvouměsíční test nebylo možné,“ sdělil Lukáš Martinů.

Další cesty elektrobusu

Nasazení elektrobusu Scania Citywide LF v Ústí nad Labem inspirovalo i celou řadu dalších dopravců. Autobus sveze v budoucnu cestující např. ve Vrchlabí nebo Mariánských Lázních.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: DPmÚL)

zpět na články

inzerce

nahoru