Otevřít menu
Doprava dnes
-

Finanční podporu na koupi elektroauta by mohly získat i domácnosti

Vypadá to, že by čeští řidiči mohli v budoucnu získat příspěvek na pořízení ekologických aut na alternativní pohon. Podpora by se měla poskytovat z evropského sociálního fondu pro klimatická opatření. Vicepremiér Marian Jurečka chce prosadit dřívější spuštění podpory než v plánovaném roce 2025.

7:39 / 25. listopadu 2022
Finanční podporu na koupi elektroauta by mohly získat i domácnostii

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: pixabay.com

Podle Svazu dovozců automobilů jezdí Češi v průměru 15,8 let starými vozidly. Za letošní rok se průměrné stáří aut zvedlo o čtvrt roku. V ČR je celkem 6,4 milionů osobních aut. Podpora na pořízení elektromobilu je aktuálně poskytována firmám a institucím, jednotlivci na ni nárok nemají.

„Potřebujeme teď i podporu domácností. Tam by to mělo být v rámci sociálního klimatického fondu, kde bude jedna část vyčleněna na dopravu fyzických osob a domácností. Můžeme to nazývat šrotovné, můžeme to nazývat podpora aut na obnovitelné zdroje, ale s tím se v zásadě počítá,“ uvedl vicepremiér Marian Jurečka.

Evropská unie zřídila Sociální fond pro klimatická opatření, jehož prací je zmírnění dopadů ekologické přeměny ekonomiky při prosazování Zelené dohody s omezením skleníkových plynů. Plánuje se, že by fond měl finanční podporu začít poskytovat v roce 2025, Jurečka chce však prosadit dřívější termín, a to především kvůli současné energetické krizi. „Snažíme se apelovat na to, aby byl fond spuštěn během roku 2024,“ řekl Jurečka.

Úkolem Zelené dohody je zajistit uhlíkovou neutralitu do roku 2050. Ekologická přeměna se dotkne energetiky, dopravy, společnosti či zaměstnanosti. Zasáhne třeba i uhelné regiony a automobilový průmysl. Postupný odklon od fosilních paliv dočasně zkomplikovala válka na Ukrajině a energetická krize. Klimatický fond má poskytovat podporu podle počtu obyvatel, podílu chudých, národního důchodu či vypouštěných emisí. Česku mají připadnout 2,4 procenta peněz. Od roku 2025 do roku 2032 může ČR čerpat téměř 1,74 miliardy eur (nyní asi 42,6 miliardy korun). Celkem je ve fondu 72,2 miliardy eur. Podle evropských odborů by se suma měla zvýšit.

Evropská komise již před měsícem představila plán, jenž by měl vést k ochraně ovzduší a vody. Cílem plánu je snížit počet předčasných úmrtí, které má na svědomí právě znečištěné ovzduší. Mezi kroky, které povedou k čistšímu prostředí, patří zpřísnění limitů, rozšíření seznamu znečisťujících látek, změna přístupu k čistění vody či stanovení cílů energetické neutrality do roku 2040.

V Evropě umírá kvůli znečistění ročně kolem 400.000 lidí. „Čísla jsou opravdu vysoká, není možné je nevidět. Druhá stránka věci je, jak jsme schopni ambice zvládnout a vymáhat,“ doplnil vicepremiér.

Stanové cíle jsou sice přísné, ale nezbytné. Se zlepšením ovzduší by se mohlo podařit snížit i zdravotní výdaje a ekonomické i lidské ztráty.  „Musíme si uvědomit, že cíle jsou přínosem pro občany a zajistí udržitelnější způsob života,“ informovala Marie Neira, ředitelka odboru veřejného zdraví a ochrany životního prostředí Světové zdravotnické organizace (WHO).

Publikoval: Karel Geba (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru