Otevřít menu
Doprava dnes
-

Finančním ředitelem Českých drah bude Lukáš Svoboda

Novým členem představenstva Českých drah se stal Lukáš Svoboda, který dosud působil v dceřiné společnosti drah ČD-Telematika. Svoboda bude v podniku zodpovědný za ekonomiku. Vedení státního dopravce je tak nyní kompletní.

8:45 / 8. dubna 2022
Finančním ředitelem Českých drah bude Lukáš Svobodai

Foto: České dráhy

Svobodu do funkce dnes zvolila dozorčí rada podniku, která se na jeho jmenování shodla s novým předsedou představenstva Krapincem. "V oblasti podnikových financí se pohybuje více než 12 let. Působil na několika vysokých manažerských pozicích včetně funkce finančního ředitele (CFO) v podniku s dvacetimiliardovým obratem. Nesporná výhoda Lukáše Svobody je, že má zkušenosti se Skupinou ČD. Ve vedení společnosti bude hrát klíčovou roli a pracovat začne hned v pátek. Jeho hlavní úkoly jsou stabilizace cash flow, ověření nákladové efektivity, cenotvorby a výnosů,“ sdělil předseda dozorčí rady Miroslav Zámečník.

Svoboda v minulosti působil také v čele finanční divize a sekce controllingu České pošty nebo ve společnosti PricewaterhouseCoopers. Od roku 2019 působil v ČD – Telematika, kde byl rovněž finančním ředitelem a zodpovídal také za oblast nákupu, logistiky nebo správy majetku.

Vedení Českých drah je tak po dnešku kompletní. V únoru z čela společnosti odstoupil Ivan Bednárik, spolu s ním skončili v představenstvu i Václav Nebeský a Petr Pavelec. Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem se pak následně stal Krapinec, který do té doby vedl ČD-Telematiku. Další novou členkou vedení se stala Blanka Havelková z DVI, další dceřiné firmy ČD.

Skupina České dráhy, zahrnující osobního i nákladního dopravce a další dceřiné podniky, předloni hospodařila se ztrátou 4,1 miliardy korun. V prvním pololetí loňského roku skončila ve ztrátě 217 milionů korun. Skupina zaměstnává kolem 23.500 lidí.

Publikoval: Jakub Cimburek (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru