Otevřít menu
Doprava dnes
-

Firmy chtějí v Pardubicích více stanovišť pro sdílené elektrokoloběžky

Společnosti, které v Pardubicích provozují sdílené elektrokoloběžky, by chtěly víc parkovacích stanovišť. Podle provozního manažera firmy Lime Václava Petra by byl optimální počet 250 až 300 odstavných míst. Podle města je požadavek přehnaný. Město a zástupce firem ještě čekají další kola jednání.

13:49 / 21. května 2022
Firmy chtějí v Pardubicích více stanovišť pro sdílené elektrokoloběžkyi

Foto: pardubicezive.cz

Radnice loni nechala na chodníky namalovat piktogramy koloběžek, aby uživatelé parkovali správně. Vybrala 25 míst. Podle náměstka primátora Petra Kvaše (ODS) by stačilo v Pardubicích 50 až 80 stání s piktogramy. Musí se vybrat vhodná místa, aby nepřekážela chodcům nebo autům.

Primárně uživatelé parkují podle mobilní aplikace, která jim ukazuje, kde jsou povolená stání. "Musíme pracovat na tom, aby pokrytí stanovišti bylo širší, přiblížit se cílům zájmu, ať je to práce, škola, zábava, MHD, všechno by mělo být relativně blízko. Pokud musíte zastavit půl kilometru od svého cíle, pak přestává dávat elektromobilita smysl, lidé pak jezdí autem," řekl provozní manažer.

Firma Lime má v Pardubicích kolem 250 koloběžek, funguje v krajském městě od jara loňského roku. Společnost Bolt začala nabízet sdílené elektrokoloběžky v Pardubicích na podzim 2020, v té době jich bylo kolem dvou stovek.

Provozovatelé teď před jednáním s magistrátem oslovují městské obvody, aby jim povolily umístění dalších stanovišť. Některé vstřícné nejsou. "Nula míst přibude. U nás je pět nebo šest míst. Jsou na veřejné komunikaci, chodnících, firmy za to neplatí žádné peníze. Kdyby došlo k rekonstrukci, nevím, jak se budeme s firmou domlouvat," řekl starosta městského obvodu V Jiří Rejda (ANO). Obvod podle něj počká, až vyřeší provoz elektrokoloběžek legislativa.

Podle Rejdy si lidé stěžují, že se koloběžky povalují na mnoha místech, překáží a nejsou zaparkované správně. "Jedna z našich občanek nám jako nález přinesla sedm elektrokoloběžek. Našla je na chodníku, na břehu Chrudimky, na Vinici v hájku. Když je to nález, žádá nálezné," řekl Rejda.

Koloběžky má teď obvod, firma Lime si je bez zaplacení nálezného nemůže převzít. "Je to nedorozumění. My koloběžky nevnímáme jako ztracenou věc. Jako kdyby někdo přivezl špatně odstavené auto na obvod a žádal nálezné," řekl provozní manažer Petr. Věří, že se obvodem domluví.

Nevhodně zaparkované koloběžky teď městský obvod odváží do depozitu a čeká, až si je firmy odvezou, dodal Rejda. Podle něj na to moc nespěchají. Politik ale považuje elektromobilitu za dobrou alternativu městského provozu, bohužel se ale někteří uživatelé nechovají odpovědně jak při jízdě, tak při parkování, podotkl.

Podle provozního manažera firmy Lime by mnohé vyřešilo víc parkovacích stanovišť. Koloběžky by nezůstávaly vybité na půli cesty. "Když je málo parkovacích míst a koloběžka je nabitá řekněme na 60 procent a má dojezd deset kilometrů, vybije se, uživatel nestihne dojet, kam potřeboval, tak ji nechá na místě, které k tomu není určené," řekl.

Publikoval: Bc. Filip Červinka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru