Otevřít menu
Doprava dnes
-

FOTOREPORT: Kosmická agentura EUSPA se bude stěhovat na Palmovku

Agentura Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) má své sídlo v pražských Holešovicích. Do roku 2025 se ale přestěhuje na Palmovku. Představitelé České republiky to stvrdili se zástupci EUSPA memorandem. Jak celý podpis probíhal? A co toto stěhování EUSPA bude znamenat pro ČR?

22:19 / 6. února 2023
FOTOREPORT: Kosmická agentura EUSPA se bude stěhovat na Palmovkui

Foto: Podpis memoranda o novém sídle EUSPA na Palmovce. Zdroj: MDČR/EUSPA.

Nové sídlo EUSPA na pražské Palmovce by mohl pomoci k jejímu růstu, přičemž by to do ČR mohlo přitáhnout větší zájem zahraničí. Václav Kobera, předseda správní rady EUSPA, dříve pronesl, že díky novému sídlu se zlepší i inovační a technologická úroveň země. K tomuto stěhování na Palmovku muselo dojít, protože kosmické aktivity neustále rostou a promítají se do všedního života. Přípravu prostor na Palmovce zajistí pražský magistrát.

„Pro Prahu je to obrovská prestiž a také příležitost. Kromě toho, že agentura do pár let svým dopadem nabídne tisíce nových pozic na trhu práce, v jejím okolí bude postaveno přes 2000 nových městských bytů pro Pražany. V nové čtvrti vznikne také občanská vybavenost, základní škola, školky, obchody a prostory pro volnočasové aktivity,“ řekl náměstek pražského primátora Petr Hlaváček.

Jaké jsou přínosy EUSPA pro ČR?

ČR má možnost uplatnit české odborníky v zázemí odborné expertízy v oblasti družicové navigace, pozorování Země, družicové telekomunikace a dalších. České firmy jsou díky EUSPA u zdroje informací a čeští odborníci mohou více prohloubit networking s touto organizací. Inspirace, vznik či příchod technologických firem do ČR díky EUSPA je další výhodou. EUSPA do Prahy přiláká cca 2500 odborníků na kosmické technologie a aplikace ročně. Dalším přínosem je podpora inovativních aplikací a příležitosti (např. spolupráce na implementaci systémů družicové navigace pro DPP hl. m. Prahy, či procedur pro přistávání vrtulníků na heliportu nemocnice Motol i za velmi špatné viditelnosti (s pomocí systému EGNOS). Praha je navíc jedním z hlavních měst družicové navigace na světě. Jsou pouze 4.

Agentura EUSPA vznikla na půdorysu Agentury EU pro evropský družicový globální navigační systém (GSA) v roce 2021. GSA sídlila od září 2012 v pražských Holešovicích. Nad rámec původního zaměření na družicovou navigaci rozšířila svoji působnost i k ostatním unijním družicovým systémům, jako je Copernicus pro pozorování Země a telekomunikační GOVSATCOM pro vládní družicové spojení, a také k ochraně unijních kosmických infrastruktur. K úkolům EUSPA patří zejména bezpečnostní akreditace družicových systémů, rozvoj trhu a využití dat a služeb Kosmického programu EU a také podpora podnikání v této oblasti. 

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: MDČR)

FOTOREPORT: Kosmická agentura EUSPA se bude stěhovat na Palmovku Foto: Podpis memoranda o novém sídle EUSPA na Palmovce. Zdroj: MDČR/EUSPA.. FOTOREPORT: Kosmická agentura EUSPA se bude stěhovat na Palmovku Foto: Podpis memoranda o novém sídle EUSPA na Palmovce. Zdroj: MDČR/EUSPA.. FOTOREPORT: Kosmická agentura EUSPA se bude stěhovat na Palmovku Foto: Podpis memoranda o novém sídle EUSPA na Palmovce. Zdroj: MDČR/EUSPA.. FOTOREPORT: Kosmická agentura EUSPA se bude stěhovat na Palmovku Foto: Podpis memoranda o novém sídle EUSPA na Palmovce. Zdroj: MDČR/EUSPA.. FOTOREPORT: Kosmická agentura EUSPA se bude stěhovat na Palmovku Foto: Podpis memoranda o novém sídle EUSPA na Palmovce. Zdroj: MDČR/EUSPA.. FOTOREPORT: Kosmická agentura EUSPA se bude stěhovat na Palmovku Foto: Podpis memoranda o novém sídle EUSPA na Palmovce. Zdroj: MDČR/EUSPA..
zpět na články

inzerce

nahoru