Otevřít menu
Doprava dnes
-

HE3DA baterie vstupují na trh a fungují skvěle! Pomáhají také při řešení energetické krize

HE3DA baterie z velkosériové výrobní linky továrny Magna Energy Storage (MES) v Horní Suché vstupují na trh! Česká továrna úspěšně zahájila sériovou výrobu, postupně každý měsíc navyšuje výrobní kapacitu a dodala první bateriová úložiště svým klientům a distribučním partnerům. Nejen jejich funkci a prezentaci se věnujeme v následující reportáži.

6:48 / 17. října 2022
HE3DA baterie vstupují na trh a fungují skvěle! Pomáhají také při řešení energetické krizei

Foto: Z výroby dobíjecí stanice HE3DA.

Dlouho očekávané baterie fungují například již více než půl roku na rodinném domě v Praze. Jedná se o úložiště o celkové kapacitě 20,8 kWh tvořené šestnácti články baterií HE3DA. To ve spojení s výkonovou elektronikou od Victronu a fotovoltaickými panely o výkonu 10,8 kWp přináší domácnosti zásadní úspory. Díky dotačním titulům a rostoucím cenám energií se návratnost celého systému vyplácí. „Dům má nadprůměrnou spotřebu přes 40 MWh/r. Během prvních 6-ti měsíců letošního roku elektrárna uspořila polovinu energie, kterou domácnost spotřebovávala za stejné období v předchozích letech. Jsme spokojeni s maximálním využitím bateriového úložiště, které se stará o většinu noční spotřeby domu,“ upozorňuje člen představenstva Battery Corporation a.s. Jan Drahota.

V následujícím měsíci bude klientům doručeno několik dalších domácích úložišť, které se montují a osazují BMS systémem přímo v továrně. „Dále budeme například osazovat 150kWh úložištěm jednu sportovní halu ve Středočeském kraji. Zbylé rozjednané zakázky zatím nechceme specifikovat,“ dodává Jan Drahota.

Baterie HE3DA prošly dalším testováním, výsledkem je Transportní certifikát od TÜV

Je třeba podotknout, že je velice složité a náročné takový certifikát získat. V současnosti lze díky němu baterie HE3DA transportovat leteckou dopravou, a to bez jakýchkoliv omezení a dodatečných ochran. Mohou být používány v letecké, námořní i silniční dopravě. Rovněž je lze začít používat a instalovat na trzích v USA.

Dobíjecí stanice s 250kWh úložištěm z baterií HE3DA nabíjela na výstavách Teslu, Mercedes či Hyundai

Továrna MES také letos ve spojení se svým distribučním partnerem, společností Battery Corporation, prezentovala některé ze svých produktů tvořených HE3DA bateriemi na výstavách a významných akcích v ČR i v zahraničí. „Továrnu Magna Energy Storage jsem osobně navštívil a viděl ji v provozu. Z prohlídky jsem měl velmi dobrý dojem. Vnímám, jak zásadní roli může továrna mít nejen pro Českou republiku, ale i pro celou Evropu s ohledem na aktuální dění v energetice,“ zdůrazňuje poslanec ČR Ing. Martin Kolovratník. „Protože chceme být mezi prvními, kdo tuto novou technologii zavede v reálném provozu, připravujeme ve spolupráci s továrnou a společností Battery Corporation a.s. pilotní projekty s bateriemi HE3DA v mnoha oblastech dopravního sektoru,“ prozrazuje Kolovratník.

V polovině dubna mohli návštěvníci Odborného setkání Železnice Pardubice 2022 vidět v praxi, jak HE3DA baterie částečně zajišťovali provoz celé akce. Na konci dubna byly produkty vystaveny na sjezdu KDU-ČSL V Ostravě a začátkem června v Pražských Letňanech na Veletrhu dnů vědy a techniky. Vrcholem letošního roku byla zatím prezentace na Rail Business Days v Brně. Tamní výstaviště navštívilo přes 10000 lidí.

Návštěvníci těchto akcí mohli vidět doprovodné vozidlo Tatra týmu Aleše Lopraise z Dakaru, které tvořilo díky solárním panelům na střeše a dvěma 16,5 kWh úložištím HE3DA baterií plnohodnotné zázemí celému týmu v průběhu závodu. Dále byla návštěvníkům představena vysokorychlostní nabíjecí mobilní stanice HE3DA 250 EV, která obsahuje 196ks článků o celkové kapacitě 250 kWh a dokáže tak poskytnout dobíjení výkonem 90kw i při napojení na příkon pouhých 3x32A. Dále byl k vidění legendární nádražní zavazadlový vozík přezdívaný „ještěrka“ k ukázce geniální jednoduchosti náhrady olověných akumulátorů HE3DA bateriemi. Touto výměnou bylo navíc dosaženo snížení hmotnosti i velikosti úložiště o 50%, zvýšení použitelné kapacity na dvojnásobek a především několikanásobné zvýšení životnosti. V praxi se také účastníci těchto akcí mohli přesvědčit o fungování domácího powerboxu napojeného na fotovoltaické panely a zajišťujícího provoz různých spotřebičů.

Návratnost systému? Záleží kde a proč jsou baterie instalovány

Primárním produktem továrny budou v následujících měsících velkokapacitní bateriová úložiště sloužící jako záložní zdroje či dobíjecí stanice osazené úložišti. Továrna má rozjednaných několik dodávek takových typů zařízení a těží tak ze současné situace na trhu, kdy jsou baterie snižující energetickou náročnost a zajišťující bezpečnost a stabilitu budov, obcí, firem a dalších subjektů velmi žádaným a nedostatkovým zbožím. 

Každého by zajisté zajímalo, jakým způsobem se návratnost celého systému lidem, popřípadě společnostem vrací. Jedná se však o velmi obecnou otázku. Záleží totiž, kde a proč jsou baterie instalovány. V rámci rodinných domů spočívá ekonomika v tom, že když během dne solární panely vyrábí více energie, než je aktuální spotřeba domácnosti, energie z nich se ukládá do bateriového úložiště pro pozdější spotřebu místo toho, aby byla vypuštěna do distribuční sítě. Je nutné si také uvědomit, že domácnosti mají často špičky ve spotřebě ráno a večer, kdy je rodina pohromadě doma. Právě v tento čas se využije energie nastřádaná do baterie! 

Také z pohledu mnoha podniků může být využití baterií HE3DA tím správným krokem. V případě instalace úložišť k objektům připojeným na vysokém napětí lze pracovat i úsporami v rámci rezervovaného příkonu ořezáním výkonových špiček. Podniky, které pracují se stroji citlivými na kolísání napětí v síti mohou bateriová úložiště uspořit obrovské výdaje jinak způsobené právě výpadky nebo nestabilitou sítě. 

Z dnešního pohledu lze tedy konstatovat, že výrobce HE3DA baterií, továrna Magna Energy Storage, učinila v minulosti správná rozhodnutí, když pracovala na spuštění výroby baterií určených pro energetický sektor. Jedná se navíc o jedinou evropskou technologii na výrobu baterií v této fázi rozvoje.

>>PODROBNĚJŠÍ INFORMACE O BATTERY CORPORATION<<


Autor: Filip Červinka.

HE3DA baterie vstupují na trh a fungují skvěle! Pomáhají také při řešení energetické krize Foto: Kamion (doprovodné vozidlo na Dakaru) - uvnitř, lednice, klimatizace.. HE3DA baterie vstupují na trh a fungují skvěle! Pomáhají také při řešení energetické krize Foto: Domácí uložiště 20,8 kWh - zevnitř.. HE3DA baterie vstupují na trh a fungují skvěle! Pomáhají také při řešení energetické krize Foto: Domácí fotovoltaická elektrárna.. HE3DA baterie vstupují na trh a fungují skvěle! Pomáhají také při řešení energetické krize Foto: Mobilní dobíjecí stanice HE3DA 250 EV.. HE3DA baterie vstupují na trh a fungují skvěle! Pomáhají také při řešení energetické krize Foto: Mobilní dobíjecí stanice HE3DA 250 EV..
zpět na články

inzerce

nahoru