Otevřít menu
Doprava dnes
-

Historické nádraží Opava západ je před dokončením rekonstrukce

Správa železnic dokončuje rekonstrukci historického nádraží Opava západ. Hned poté město začne s úpravami prostoru před nádražím. Rekonstrukcí projdou příjezdová silnice, chodníky či osvětlení. Vše má být hotové na jaře.

11:50 / 9. ledna 2023
Historické nádraží Opava západ je před dokončením rekonstrukce

Oprava zchátralého nádraží Opava západ vyjde bezmála na 80 milionů korun. "Hned poté, co Správa železnic dokončí rekonstrukci, město upraví i přednádražní prostor. Asi každý, kdo v posledních letech toto nádraží navštívil, si musel připadat, že se vrátil o desítky let zpět nebo opustil střední Evropu. Zanedbané nádraží Opavě dlouhodobě dělá velkou ostudu," řekl mluvčí města Roman Konečný.

Objekt podle města dlouhodobě nevyhovuje podmínkám kladeným na moderní nádražní budovy, a to zejména z technického hlediska. Opravovaná budova pochází z roku 1872. Poslední zásadnější rekonstrukcí prošlo nádraží v 60. letech minulého století.

Kromě fasády se nynější rekonstrukce týkala vnitřních prostor i prvního nástupiště včetně jeho zastřešení. V budově bude nový mobiliář a informační i orientační systém pro cestující. K dispozici budou například i stojany na kola. Objekt bude bezbariérově přístupný. Vzniknou v něm prostory pro potřeby policie. Dosud nevyužité části budovy se budou také rekonstruovat a dále využívat pro komerční účely, plánuje se i umístění automatů na občerstvení či bankomatu. Chybět nebude informační koutek ani nezbytné zázemí pro cestující, jako jsou čekárna, prodej jízdenek a toalety. Nádražní restaurace se sem už nevrátí.

"Ještě do jara by pak mohla začít i městská část projektu, a to celková rekonstrukce přednádražního prostoru. Počítá se s úpravou ulice, chodníků, veřejného osvětlení, městského mobiliáře či zeleně," uzavřel Konečný.

Autor: Karel Geba (čerpáno z ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru