Otevřít menu
Doprava dnes
-

Historický parní vlak by mohl znovu vyjet do Polska v dubnu 2023

Pardubický kraj chce i v příštím roce uskutečnit jízdu historického parního vlaku z Ústí nad Orlicí do polského Dzierżoniówa nebo do Slezské Javořiny. Akce by měla být realizována za výrazného přispění evropských fondů. Pokud bude žádosti kraje vyhověno, jízda se uskuteční v sobotu 29. 4. 2023.

13:44 / 14. listopadu 2022
Historický parní vlak by mohl znovu vyjet do Polska v dubnu 2023i

Foto: Jízda do Polska historickým vlakem by se mohla znovu uskutečnit v dubnu 2023. Zdroj: pardubickykraj.cz

V letošním roce se do Polska konaly dvě jízdy historickým parním vlakem, jež měly u cestujících velký ohlas. Pardubický kraj by v tomto projektu rád pokračoval i roce následujícím. „V rámci pravidelných letních jízd parních vlaků jsme v letošním roce uspořádali dvě velmi úspěšné jízdy do Polska, kde si mohli zájemci prohlédnout železniční muzeum ve Slezské Javořině. Vzhledem k tomu, že se v rámci evropských fondů otevřela možnost čerpat finanční prostředky na další jízdu v příštím roce, tak jsme i na základě konzultace s našimi polskými partnery připravili projekt, jehož součástí je jedna parní jízda z Ústí nad Orlicí do Dzierżoniówa nebo do Slezské Javořiny. Tato jízda by se předběžně měla uskutečnit v sobotu 29. dubna. Následně by v sobotu 20. května byly vypraveny autobusy z Polska do Muzea starých strojů a technologií v Žamberku,“ uvedl pardubický hejtman Martin Netolický.

Pardubický hejtman také nastínil možný průběh cesty: „V Dzierżoniówě na nádraží bude na účastníky čekat průvodce, který jim ukáže expozici kolejových vozidel v budoucím Slezském železničním muzeu a Hilbertův mlýn. Kromě toho zavede účastníky výletu na radniční věž, odkud budou moci obdivovat panorama Sovích hor a samotného Dzierżoniówa. Pokud se rozhodnout jet až do Slezské Javořiny, tak tam na ně bude čekat prohlídka Železničního muzea ve Slezsku.“

Plánovaný projekt předloží Pardubický kraj v rámci přeshraniční spolupráce Interreg V-A ČR-Polsko do výzvy PO4 Spolupráce organizací a institucí Fondu mikroprojektů nyní v listopadu.

Jízda parního vlaku do Polska by měla být z větší části financována z prostředků Evropské unie. „Předpokládané celkové náklady této „družební“ akce pro Pardubický kraj činí 400 tisíc korun s tím, že v tuto chvíli je očekávaná dotace 85 procent. Rozpočtovou bilanci akce navíc dále vylepší částka až 55 tisíc korun jako příjem z jízdného, které bude činit 110 korun na osobu bez ohledu na délku trasy. Kapacita vlaku je na české i polské straně plánován na 500 cestujících,“ řekl Ladislav Valtr, krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: Pardubický kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru