Otevřít menu
Doprava dnes
-

Interiéry Fantovy budovy se v budoucnu mnohem více otevřou veřejnosti

Poté, co v červnu skončila dvouletá rekonstrukce fasády a střechy historické Fantovy budovy, už v dubnu začala obnova jejích interiérů. Finální podoba interiérů ještě bude upřesněna architekty, kteří na ni aktuálně pracují.

20:03 / 25. října 2021
Interiéry Fantovy budovy se v budoucnu mnohem více otevřou veřejnosti

V rámci první etapy rekonstrukce interiérů budou řešeny velké historické sály a jejich zázemí v severní části Fantovy budovy, díky tomu získají svoji původní podobu. Prostory v 1. nadzemním podlaží se po rekonstrukci otevřou pro veřejnost, budou zde zprovozněny kavárny, restaurace, čekárna a dětský koutek. Ve sloupovém sále vznikne VIP čekárna, velký sál se pak využije jako multifunkční prostor pro pořádání kulturních a společenských akcí.

Nový stav bude zahrnovat také doplňující propojení Fantovy budovy s úrovní podchodů, a to formou eskalátorů umístěných v levé části severního podchodu. Dokončení této etapy prací se předpokládá v polovině příštího roku.

Den otevřených dveří zpřístupní některé interiéry Fantovy budovy


Ve středu 28. října od 16.00 hodin budou mít zájemci jedinečnou možnost prohlédnout si běžně nepřístupné interiéry Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží. Ty momentálně procházejí náročnou rekonstrukcí a už během příštího roku se veřejnosti představí v plném lesku. 

Památkově chráněná budova z počátku 20. století podstupuje od roku 2019 postupnou obnovu. Finišuje oprava fasády a střechy, současně začala první část přestavby interiérů. Během Dne otevřených dveří bude možné navštívit právě část rekonstruovaných interiérů, konkrétně jižní věž, jižní balkón, sloupový sál či kulturní sál. Prostory v 1. nadzemním podlaží se po rekonstrukci otevřou pro veřejnost, budou zde zprovozněny kavárny, restaurace, čekárna a dětský koutek. Ve sloupovém sále vznikne VIP čekárna, velký sál se pak využije jako multifunkční prostor pro pořádání kulturních a společenských akcí. 

Zpřístupněný bude mimořádně také vládní salónek. V 19.30 a pak každou další půlhodinu až od 21.00 hodin ozáří čelo Fantovy budovy směrem od magistrály videomapping připomínající více než 100 letou historii secesní památky. Celá bude také slavnostně nasvícena. Návštěvníci hlavního nádraží mohou nejen v Den otevřených dveří zavítat také do nového informačního centra Správy železnic, které slouží prioritně k zodpovídání dotazů cestujících a poskytování asistenčních služeb. Prohlédnout si mohou také nedávno otevřenou část severního podchodu, která umožňuje pěší spojení hlavního nádraží s nově vzniklými budovami na rohu Seifertovy a Italské ulice a dále směrem na Prahu 3.


Autor: Bc. Filip Červinka (zdroj Správa železnic)

Zdroj fotek: Správa železnic.

 

Interiéry Fantovy budovy se v budoucnu mnohem více otevřou veřejnosti . Interiéry Fantovy budovy se v budoucnu mnohem více otevřou veřejnosti . Interiéry Fantovy budovy se v budoucnu mnohem více otevřou veřejnosti . Interiéry Fantovy budovy se v budoucnu mnohem více otevřou veřejnosti . Interiéry Fantovy budovy se v budoucnu mnohem více otevřou veřejnosti . Interiéry Fantovy budovy se v budoucnu mnohem více otevřou veřejnosti .
zpět na články

inzerce

nahoru