Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jaká jsou nová pravidla týkající se technických průkazů?

1. ledna 2024 vstoupila v platnost nová pravidla týkající se technických průkazů. Mezi největší změnu patří to, že průkazy a osvědčení o registraci vozidla jsou nahrazeny pouze jedním dokladem.

9:57 / 5. ledna 2024
Jaká jsou nová pravidla týkající se technických průkazů?i

Foto: Od letošního roku jsou průkazy a osvědčení o registraci vozidla nahrazeny pouze jedním dokladem. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Od letošního roku nejsou k vozidlům vydávány nové velké technické průkazy. Při koupi nového vozidla tak dostane majitel vozu nové osvědčení o registraci vozidla formou jednoho jediného dokladu. Důležitou informací pro řidiče je především fakt, že stávající doklady zůstávají dále v platnosti. K žádnému hromadnému odevzdávání průkazů tedy nedochází, jejich odebrání může být uskutečněno např. při prodeji vozu.

Mezi důležité informace patří i to, že při návštěvě stanice technické kontroly nebude technický průkaz odebrán. Ministerstvo dopravy ČR naopak doporučuje technický průkaz na kontroly vozit s sebou s tím, že i když se objeví nesoulad informací s registrem silničních vozidel, technik kontrolu provede, a navíc nafotí technický průkaz do Informačního systému technických prohlídek. Následně pak zdarma dojde k odstranění nesrovnalostí. K těm může dojít zejména z důvodu ručního vkládání informací do systému a migrací dat z různých systémů.

Souhrn základních změn týkajících se technických průkazů:

1. Od 1. 1. 2024 je k vozidlu při registraci vydáván jen jeden doklad osvědčení o registraci vozidla (ORV). Vozidla, která jsou již zaregistrována, mají i nadále dva doklady, není potřeba provádět žádné změny.

2. Na stanici technické kontroly (STK) je doporučeno brát s sebou technický průkaz i osvědčení o registraci vozidla.

3. Informace o možné neshodě dat v systému registru silničních vozidel a v technickém průkazu bude zanesena do systému, kde následně dojde k doplnění chybějících dat.

4. Pokud bude v registru silničních vozidel prováděna např. změna vlastníka/provozovatele, tak příslušný úředník vždy zkontroluje data a ta chybějící v případě potřeby doplní. Tento úkon je zdarma. Technický průkaz bude v tomto případě úřadem odebrán.

Všechny údaje o autě z registru silničních vozidel lze kdykoli získat k ověření hned čtyřmi různými způsoby. Přes Portál dopravyPortál občana, portál dataovozidlech.cz a aplikaci eTechničák.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: Ministerstvo dopravy ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru