Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jaký byl Dakar 2023? Jak se vedlo Čechům na slavném Dakaru v kategoriích klasik, Origina by Motul a Lehké prototypy?

Rallye Dakar 2023 nabídla v letošním ročníku ten nejnáročnější závod. Závod začal netradičně v posledním dnu roku 2022, kdy odstartoval prolog. Ostatní etapy se jely do 15. ledna 2023. Závodníci ujeli 8549 km, z nichž 4706 km tvořilo rychlostní zkoušky. Saudská Arábie tak znovu nabídla zajímavou podívanou! Jaké byly výsledky Čechů?

7:32 / 28. března 2023
Jaký byl Dakar 2023? Jak se vedlo Čechům na slavném Dakaru v kategoriích klasik, Origina by Motul a Lehké prototypy?i

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: MM Technology.

Letošní Dakar přinesl mnoho novinek. Jednou z nich bylo dělení etap do dvou variant A a B, do nichž byli jezdci rozřazeni. Nově byly zavedeny digitální roadbooky, nebo se začala používat syntetická a bio paliva. Zrušily se neutralizační zóny, které rozdělovaly etapy na dvě části. A tak veškeré přestávky posádky stály časovou ztrátu. České zastoupení bylo na Dakaru hojné. Ke konci listopadu bylo zaregistrovaných 168 motorkářů, 25 čtyřkolek, 96 automobilů, 56 lehkých prototypů, 69 závodníků v kategorii SSV a 61 posádek kamionů. Kategorie automobilů, kamionů a motocyklů jsme popsali v podrobnějším článku, a proto se zde více věnujeme lehkým prototypům, Origina by Motul a kategorii klasik.

Češi byli na Dakaru vidět také kategoriích lehkých prototypů či Origina by Motul!

Skvělých výsledků dosáhla posádka Prokop – Chytka, která v automobilu dojela na celkovém 6. místě. V kategorii motocyklů se dařilo Martinu Michkovi, který dojel na 11. místě, přičemž 31. místo si zajistil Brabec a Pabiška bral 36. pozici. V kategorii kamionů brala česká „stáj“ stříbrné medaile. Jednalo se o kamion řidiče Martina Macíka. V TOP 10 dojeli také řidiči Valtr, Šoltys a Vrátný, přičemž Aleš Loprais musel ze závodu odstoupit po tragické nehodě, avšak měl našlápnuto na skvělý výsledek.

Kategorii lehkých prototypů zastoupili Čechy nejlépe Macháček se Schovánkem, kterým utekla nejlepší desítka. Na 11. pozici dojeli se ztrátou 10 hodin. „Letošní Dakar byl specifický pískem, který byl promočený do velké hloubky. A to nikdo za dvacet let nepamatuje. Dříve, když někde napršelo, tak tam byla jen taková krustička. Myslím si, že z toho byly překvapení všichni," prozradil Josef Macháček k závodu. České republice utekla medaile v kategorii Origina by Motul, v níž jezdec Pabiška uzmul „bramborou“ medaili. V kategorii Klasik závod nejlépe zvládli Martinec a Žúbor, kteří obsadili 37. místo. Místo číslo 51 patřilo Roučkové a Kopřivovi, přičemž v 6. desítce byly další dva české týmy. „Celkové jedenapadesáté místo je umocněno bronzovou příčkou v kategorii H0. Doufáme, že se to potvrdí. Máme z toho velkou radost. Ale můžu říct, že jsem po vysilujících závěrečných etapách doslova K.O.,“ řekla Olga Roučková k závodu.

Autor: Karel Geba

zpět na články

inzerce

nahoru