Otevřít menu
Doprava dnes
-

Japonsko uvede do provozu vozidla bez řidičů

V Japonsku budou od letošního dubna povoleny jízdy novým typem autonomního samořízeného vozidla. Tento druh vozidel nevyžaduje přítomnost řidiče. Prvním místem, kde budou tyto vozy jezdit, bude japonské město Eiheidži.

12:13 / 25. ledna 2023
Japonsko uvede do provozu vozidla bez řidičůi

Foto: V Japonsku začnou jezdit autonomní vozy 4. úrovně. Ilustrační foto. Zdroj: pixabay.com

Japonské ministerstvo dopravy oznámilo, že od dubna roku 2023 povolí jízdu vozidlům s autonomním řízením čtvrté úrovně, tedy vozidlům, která nevyžadují přítomnost řidiče ve voze.

Skupina samořídících vozů je rozdělena do pěti úrovní. Čím vyšší úroveň, tím větší autonomní schopnosti vozidla. V Japonském městě Eiheidži využívají už od roku 2021 ve veřejné dopravě vozy úrovně tři. Tato vozidla mohou v určitých oblastech jezdit bez lidské asistence, s výjimkou nouzových situací. Vozidla úrovně čtyři, která budou v Eiheidži brzy uvedena do provozu, jsou na určitých trasách schopna fungovat již bez lidského zásahu.

Vozy úrovně tři, které jsou ve městě již zaběhnuté, jezdí po silnici pomocí elektromagnetických indukčních vodičů. Jejich rychlost je 12 km/h. Specifikem těchto vozidel jsou kamery a senzory využívající umělou inteligenci. Díky ní jsou pak schopné například rozeznat, pokud se jim do cesty postaví nějaká osoba. V takovém případě zpomalí nebo zastaví a slovním varováním upozorní chodce, že se blíží. Na konci své trasy se automaticky otočí a zastaví.

Moderní dopravní systém si u místních obyvatel získal důvěru především tím, že zatím nebyla ve městě zaznamenána žádná dopravní nehoda, a to ani u testovacích jízd, které probíhaly odděleně od běžného provozu.

Japonská vláda plánuje do dalších dvou let spustit automatizované služby čtvrté úrovně ve více než 40 oblastech po celé zemi.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru