Otevřít menu
Doprava dnes
-

Je dobojováno. Praha už zná nový hlas v autobusech a tramvajích

Vítězem ankety o nový hlas pražských autobusů a tramvají v rámci integrované dopravy se stal herec a dabér Jan Vondráček. V anketě vyhlášené pražským dopravním podnikem pro něj hlasovalo přes 62 % z celkového počtu 200 013 respondentů.

8:09 / 30. července 2022
Je dobojováno. Praha už zná nový hlas v autobusech a tramvajíchi

Foto: www.dpp.cz

Přes 26 let byla hlasem pražských autobusů a tramvají paní Dagmar Hazdrová. Nyní ji vystřídá Jan Vondráček, s ním začnou první nahrávky vznikat v následujících týdnech.

První na řadu přijde tramvajový provoz. Nahrávání téměř 1 600 nahrávek zabere přibližně měsíc a do provozu je Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) nasadí v průběhu letošního podzimu. Následně  DPP zrealizuje nahrávky pro městské autobusové linky. Příští rok se k nim postupně přidají další nahrávky pro spoje do jednotlivých oblastí integrovaných do PID.

Cestující si mohli vybírat ze čtveřice anonymních finalistů, konkrétně dvou ženských a dvou mužských hlasů. Každý respondent ankety mohl hlasovat pouze jednou a pro jediného finalistu. Hlasování probíhalo na webu pražského dopravního podniku od 23. května do 19. června 2022.

Finalisté ankety o nový hlas autobusů a tramvají PID

Hlas č. 1

Jitka Moučková, herečka a dabérka, český hlas Scarlett Johansson, Naomi Watts, Rachel Weisz nebo Kalley Cuocco, která se proslavila rolí Penny v legendárním seriálu Teorie velkého třesku. Hlasovalo pro ni bezmála 20 tisíc, tj. 10 % respondentů.

Hlas č. 2

Jan Vondráček, herec a dabér, český hlas Chrise O'Dowda, Bradleyho Coopera nebo Morrise „Vočka“ Szyslaka ze seriálu Simpsonovi. Získal absolutní většinu hlasů, více než 62 %, hlasovalo pro něj celkem 124 316 respondentů a anketu díky tomu jednoznačně vyhrál.

Hlas č. 3

Anna Císařovská, herečka, dabérka a moderátorka, spoluzakladatelka Divadla X10, pro kterou hlasovalo téměř sedm tisíc, tj. zhruba 3,5 % respondentů.

Hlas č. 4

Jakub Stárek, dabér a moderátor, který získal bezmála 50 tisíc, tj. více než čtvrtinu hlasů.

Jan Vondráček, absolvent DAMU, je divadelním, filmovým, rozhlasovým a televizním hercem; také dabére, hlasem celé řady audioknih. Působil v Divadle Rozmanitostí a v Dejvickém divadle. V současné době je jeho domovskou scénou Divadlo v Dlouhé. Ztvárnil více než 120 postav ve filmových a televizních či seriálech. Svůj hlas v rámci dabingu propůjčil takřka čtyřem tisícům různých postav.

Budoucí hlas pražských autobusů a tramvají je také držitelem více než dvacítky cen. K těm nejdůležitějším patří například Cena Františka Filipovského za dabing z roku 2010; Cena diváků za nejlepší výkon (namluvení hlavní postavy Patricka Janea ze seriálu Mentalista), kterou rovněž obdržel v roce 2010 a Cena Alfréda Radoka za mužský herecký výkon (hlavní role Lelia ve hře Lháři) z roku 2015.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: www.dpp.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru