Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jezdci na koloběžkách si užijí podchod pod magistrálou na Vltavské

Podchod pod pražskou magistrálou na Vltavské se dočká obnovy a bude sloužit jako takzvaný sportovní street spot. Užijí si ho tak především jezdci na koloběžkách. Dělníci podchod vyčistí a vymění povrchy a osvětlení. Vzniknou také překážky a odpočinková zóna.

21:26 / 28. června 2022
Jezdci na koloběžkách si užijí podchod pod magistrálou na Vltavské i

Foto: Podchod pod Magistrálou (zdroj fotky: TSK Praha).

Práce začnou ve středu 29. června a hotové budou letos v září. Pro pěší zůstane podchod běžně průchozí. Novinářům to dnes řekli zástupci Prahy 7 a městských firem Technická správa komunikací (TSK) a Technologie hlavního města Prahy (THMP) a architekti z U/U Studio. V uplynulých měsících již byly zrekonstruované další části labyrintu podchodů. „Stavba začne zítra, začnou se odbourávat staré podlahy a vylévat novým betonem. Potom se bude dělat osvětlení a zároveň s tím budou vznikat také jednotlivé prvky a překážky,“ řekla dnes pražská radní Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Na rozdíl od dalších podchodů, které slouží především skateboardistům a bikerům, bude ten na nábřeží určen pouze pro jezdce na koloběžkách. Vede tudy totiž cyklostezka, po které projíždí velké množství cyklistů. „Cyklostezka bude po směru toku Vltavy v levé části podchodu. Blíž k řece potom vznikne dlouhá vlna pro jízdu na koloběžce. Chtěli jsme udělat dlouhou vlnu a takový typ, který sem dáme, v Praze nikde není,“ řekl jeden z iniciátorů Martin Kontra. U vjezdu ve směru z nábřeží kapitána Jaroše bude lanový les se šplhacími lany, hrazdami a houpačkami. Na pilířích mezi průhledy na řeku a ostrov Štvanice budou plochy pro výstavy.

Náklady na osvětlené do 2 milionů


Pracovníci vymění 80 lamp a zároveň vznikne barevné osvětlení, které bude používané při různých akcích. „Osvětlení, které tady vidíte, je zralé na obnovu, takže se to bude dělat při běžné obnově. A to, co se týká toho dalšího osvětlení, tak my bereme jako doplnění architekturního osvětlení,“ řekl generální ředitel THMP Tomáš Jílek. THMP nyní připravuje projekt a náklady na osvětlení by podle Jílka měly být do dvou milionů korun.

V uplynulých měsících byla již opravená část podchodů blíže ke stanici metra. Vznikly zde překážky pro skateboardisty a bikery nebo basketbalový koš. Některé z překážek rovněž slouží k regulaci dopravy, aby nedocházelo ke kolizím s cyklisty nebo chodci. Dnes nově přibyl tzv. food truck s občerstvením. V létě organizátoři plánují promítání filmů na stěnu podchodu.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru