Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jihomoravský kraj každoročně zvyšuje na silnicích bezpečnost chodců

Dopravní značku K+R potkávají Vyškované už na třech místech ve městě. Město i nadále zvyšuje komfort a bezpečnost nejen chodců.

13:47 / 5. října 2021
Jihomoravský kraj každoročně zvyšuje na silnicích bezpečnost chodců

Dopravní značku K+R nechalo město Vyškov umístit i u Základní školy Tyršova, a zároveň u ní vybudovalo nový parkovací záliv. Na konci letošních prázdnin realizovala Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje také nové červené nástřiky vybraných silničních úseků ve Vyškově za účelem zvýšení bezpečnosti chodců.

Nápis K+R je zkratkou anglických slov kiss and ride a přeneseně označuje místo u silnice, kde může řidič krátce zastavit a někoho vysadit nebo naopak vyzvednout. Právě blízkost základní školy je důvodem dalšího umístění značky ve Vyškově. „Účelem vybudování nového parkovacího zálivu se značkou K+R u křižovatky Tyršovy ulice a Smetanova nábřeží je zvýšení dopravní obslužnosti Základní školy Tyršova. Rodiče nyní nemusí zajíždět až do vnitrobloku sídliště, ale vysadit své dítě mohou před křižovatkou. Zvýší se tak plynulost i bezpečnost dopravy na tomto frekventovaném místě,“ vysvětlil v tiskové zprávě místostarosta Vyškova Roman Celý.

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje každoročně vytipuje místa, kde by bylo možné zvýšit na silnicích bezpečnost chodců. Ve Vyškově letos padla volba na dva přechody, které leží v blízkosti autobusových zastávek a v místech, kde je vyšší frekvence chodců i aut. V jednom případě jde o přechod na náměstí Čsl. armády, ve druhém před nemocnicí v Purkyňově ulici. Před přechody, v obou směrech jízdy aut, vznikl zvýrazňovací bezpečnostní červený nástřik, který vozovku zároveň zdrsňuje. Díky tomu se zkracuje brzdná dráha aut před přechody a zvyšuje se bezpečnost přecházejících.
 

Autor: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: TZ mesto-vyskov.cz)

Jihomoravský kraj každoročně zvyšuje na silnicích bezpečnost chodců .
zpět na články

inzerce

nahoru