Otevřít menu
Doprava dnes
-

Jiří Svoboda nadále v čele Správy železnic! Ministr mu vyjádřil podporu

Na dopolední tiskové konferenci Správy železnic, které se kromě generálního ředitele Jiřího Svobody zúčastnil také nový ministr dopravy Martin Kupka, zazněla kromě plánu investic na rok 2022 také jedna zásadní informace. Současý ředitel Svoboda zůstává v čele Správy železnic! 

12:51 / 4. února 2022
Jiří Svoboda nadále v čele Správy železnic! Ministr mu vyjádřil podporui

Foto: spravazeleznic.cz

„Když něco funguje, nemá se to měnit." Slova ministra dopravy Martin Kupky na dopolední tiskové konferenci vyjádřila podporu současnému řediteli Správy železnic Jiřímu Svobodovi, který i nadále zůstává ve své funkci, v níž nyní ukončuje čtvrtý rok.

Jiří Svoboda pochází z České Třebové, kde po maturitě na Střední průmyslové škole v České Třebové nastoupil v roce 1988 k tehdejším ČSD jako výpravčí. Od roku 1997 pracoval na pozicích vedoucího technické skupiny a technicko-ekonomického náměstka žst. Česká Třebová. Poté přesídlil do Pardubic, kde působil postupně jako ekonomický náměstek OPŘ, vedoucí finančně ekonomického útvaru a opět jako ekonomický náměstek u tamní SDC.

Další kariérní posun přišel v roce 2006, kdy se přesunul na pozici ředitele kanceláře ekonomického náměstka generálního ředitele ČD, stejnou funkci zastával i po odchodu k SŽDC. Zde se v listopadu 2011 stal ředitelem odboru nákupu a veřejných zakázek, od roku 2016 byl náměstkem generálního ředitele pro provozuschopnost dráhy. Od 23. 3. 2018 působí ve funkci generálního ředitele SŽDC, v březnu letošní roku tedy odstartuje již pátý rok ve své funkci. 

Kupka však dodal, že změny ve vedení Správy železnic zatím nechystá. Promění se ovšem zastoupení ve Správní radě organizace, které jmenovala předchozí vláda. Loni se členem rady stal například bývalý ministr dopravy Dan Ťok. Změny ve Správní radě, která schvaluje zásadní činnosti organizace včetně její koncepce, hospodaření nebo organizační struktury, se podle Kupky uskuteční zhruba do jednoho až dvou měsíců. Konkrétní jména ale neřekl.

Autor: Mgr. Petr Dejnožka

zpět na články

inzerce

nahoru