Otevřít menu
Doprava dnes
-

Každý den se v pražském metru sveze milion lidí!

Tři linky pražského metra využívá téměř každý obyvatel Prahy. Z prezentace Ropid, kterou projednal magistrátní výbor pro dopravu, vychází, že se tímto městským dopravním prostředkem v Praze přepravuje milion lidí denně. Tento počet cestujících nadále roste. Kolik dalších cestujících vsadí na metro po realizaci nové linky D?

7:21 / 26. května 2022
Každý den se v pražském metru sveze milion lidí!i

Foto: DPP

Největší úbytek cestujících v MHD nastal na kvůli pandemii

Pražské metro využívá v současné době v průměru zhruba milion cestujících denně, což je proti době před začátkem pandemie Covid-19 zhruba o 150.000 lidí méně. Povrchovou dopravu využívá proti normálu zhruba o devět procent cestujících méně. Vyplývá to z prezentace organizace Ropid, kterou projednal magistrátní výbor pro dopravu. Největší úbytek cestujících v MHD nastal na začátku pandemie v březnu 2020, kdy to bylo až 80 procent. Letos se počet cestujících neustále zvyšuje, přesto se dosud nedostal na svou původní úroveň.

"Oscilujeme okolo jednoho milionu cestujících denně, dokonce už tam byl jeden den, kdy to byl jeden milion a 50.000 tisíc cestujících," řekl náměstek ředitele Ropidu Martin Šubrt.

Méně lidí využívá v současné době rovněž povrchovou dopravu

Největší úbytek oproti době před pandemií je podle dokumentu v ranní špičce, kdy jde o pokles v rozmezí od 15 do 20 procent. Okolo poledne činí pokles asi deset procent a odpoledne mezi deseti a 15 procenty cestujících. Méně lidí využívá v současné době rovněž povrchovou dopravu, kdy tramvajemi a autobusy cestuje proti roku 2019 o přibližně devět procent cestujících méně. Ukázal to ověřovací průzkum, který se, stejně jako v roce 2019, uskutečnil v autobusové zastávce Pod Táborem.

Kvůli pandemii byla loni a předloni MHD omezována. Největší propad nastal při první vlně pandemie od 11. března do 26. května 2020, kdy ubylo proti běžnému stavu až 83 procent cestujících. V půlce března tehdy klesl v metru z více než 1,15 milionu denně na 200.000 lidí. Počet cestujících se následně zvyšoval a snižoval podle pandemických vln.

Pražské metro aktuálně tvoří základní kostru dopravní sítě městské hromadné dopravy v Praze. Má 61 stanic, celkem měří 65 km a je rozdělena na tři trasy podle barev A (zelená), B (žlutá), C (červená). Linky podzemní dárhy jsou navíc na čtyřech místech vedeny pod řekou Vltavou. V porovnání například s rokem 2013 se v metru přepravilo 584 milionů cestujících, což je v průměru 1,6 milionu lidí denně. Tento údaj lze nalézt v ročence dopravy Prahy z roku 2012. První úsek Florenc - Kačerov pražského metra byl otevřen 9. května 1974 a dosud poslední úsek byl otevřen 6. dubna 2015. mezi Dejvickou a Nemocnicí Motol. V současné době se začalo i s výstavbou nové linky metra D, která povede z Náměstí mírů do Depa v Písnici. 

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru