Otevřít menu
Doprava dnes
-

Kia chystá nový velký elektromobil. Přináší řadu zajímavých nápadů

Poměrně realistickou představu o tom, jak bude brzy vypadat nové velké elektrické SUV korejské značky Kia, dává koncepční vůz Concept EV9.

16:52 / 20. listopadu 2021
Kia chystá nový velký elektromobil. Přináší řadu zajímavých nápadůi

Foto: ford.com

Auto měří na délku 4 930 mm, je široké 2 055 mm, vysoké 1 790 mm a má rozvor náprav 3 100 mm. Na jedno nabití poskytuje dojezd až 483 km. Navíc lze díky ultra rychlé dobíjecí technologi nové generace s 350kW nabíječkou doplnit energii z 10 % na 80 % za 20-30 minut. Poměrně realistickou představu o tom, jak bude brzy vypadat nové velké elektrické SUV korejské značky Kia, dává koncepční vůz Concept EV9.

Přestože jde o vysoký automobil, jeho tvůrci věnovali velkou pozornost snížení aerodynamického odporu. Kromě použití kamer místo klasických vnějších zpětných zrcátek tak připravili střešní ližiny, které lze vysouvat a zasouvat zpět do střechy. V připadě, že je bude chtít posádka využít, stiskne pouze příslušné tlačítko v interiéru.

Další inovací je využití dvou speciálních režimů pro dobu, kdy vůz nejede. Při volbě prvního z nich se sedadla druhé řady promění ve stolek. Ty přední se současně otočí do protisměru. V případě zájmu pozorovat přírodu pak lze otočit směrem dozadu sedadla třetí řady a dívat se ven skrze otevřenou výklopnou záď.

Dojem otevřeného prostoru navíc zesiluje obrovské panoramatické střešní okno. Jeho montáž sice zamezila možnosti využít tuto plochu pro instalaci solárních článků, avšak konstruktéři je místo toho umístili na část kapoty.

V interiéru jsou ve velké míře použité recyklované materiály. Například staré rybářské sítě nebo PET lahve.

Autor: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ČTK) 

 

zpět na články

inzerce

nahoru