Otevřít menu
Doprava dnes
-

Klíčová událost. Dálnice D11 do Polska má stavební povolení

Z Ministerstva dopravy ČR dnes dorazila skvělá zpráva. Úsek dálnice D11 mezi Trutnovem a Královcem, tedy na hranici s Polskem, má stavební povolení! Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic plánuje začít s výstavbou ještě ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023.

14:10 / 4. srpna 2023
Klíčová událost. Dálnice D11 do Polska má stavební povolení

Dálnice D11 by měla v letošním roce opět růst. A to nejen na papíře, ale i fyzicky. Vydané stavební povolení dává zelenou pro stavu hraničního úseku. Stavba D11 1109 Trutnov–státní hranice ČR/Polsko je koncová část dálničního tahu Praha–Hradec Králové–Jaroměř–Trutnov–Královec (státní hranice). Navazuje na stavbu 1108 v km 133,000 a končí v km 154,175. Jedná se o čtyřpruhovou dálnici s celkovou délkou 21 175 metrů.

Na trase dálnice z Trutnova na hranici s Polskem vznikne 28 mostů, dva tunely, tři mimoúrovňové křižovatky a deset protihlukových stěn. ŘSD nejdříve vybuduje tříkilometrový úsek v Královci, který naváže na polskou čtyřproudovou rychlostní silnici S3. Poláci mají téměř hotovo, úsek Kamienna Góra - Lubawka dokončí už ve druhé polovině letošního roku.

Dle slov generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla by se mělo s budováním posledního úseku D11 začít ještě letos i přesto, že povolení je zatím nepravomocné. Nyní probíhá výběrové řízení na zhotovitele, na úseku probíhá archeologický výzkum a souběžně jede majetkoprávní příprava. „Zahájit stavbu plánujeme ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023," sdělil na sociální síti Twitter Radek Mátl. 

I přesto, že výběrové řízení na zhotovitele bylo vypsáno již na konci loňského roku, termín podání nabídek je stále odsouván. V současné době platí termín 25. srpna, očekávaná hodnota zakázky je 13 miliard Kč. 

Autor: Petr Dejnožka

zpět na články

inzerce

nahoru