Otevřít menu
Doprava dnes
-

Klidnější a bezpečnější dopravu přinese do Lázní Bohdaneč nový kruhový objezd

V červnu budou zahájeny stavební práce na novém kruhovém objezdu, který vznikne na příjezdu do Lázní Bohdaneč ve směru od Rohovládové Bělé. V těchto místech došlo k řadě vážných dopravních nehod, a právě proto přistoupil Pardubický kraj k výstavbě objektu. Omezení v dopravě, ke kterým v rámci stavby dojde, by měla trvat přibližně do poloviny srpna.

10:23 / 5. června 2023
Klidnější a bezpečnější dopravu přinese do Lázní Bohdaneč nový kruhový objezdi

Foto: Klidnější a bezpečnější dopravu v Lázních Bohdaneč přinese nový kruhový objezd. Zdroj: Pardubický kraj

Křižovatka do Lázní Bohdaneč ve směru od Rohovládové Bělé (u čerpací stanice) je místem, kde v minulosti došlo k několika dopravním nehodám, některé měly i vážné následky. Nově tu vznikne kruhový objezd, jenž by měl dopravu zklidnit, a zároveň tak přispět k bezpečnosti motoristů, cyklistů i chodců. Stavba kruhového objezdu za necelých 10 milionů korun bez DPH bude zahájena 19. června.

 „V červnu se začne stavět nový kruhový objezd v místě křížení silnic II/211 a III/361. Silnice druhé třídy pokračuje směrem na Rohovládovou Bělou a slouží částečně i jako přivaděč na dálnici. Silnice třetí třídy potom vede do Neratovské dubové aleje, která je oblíbenou spojkou zejména pro cyklisty a výletníky. Objezd přispěje ke zvýšení bezpečnosti v úseku,“ popsal Michal Kortyš, náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu.

Díky kruhovému objezdu budou řidiči do města Lázně Bohdaneč také vjíždět nižší rychlostí. Rychlost vjezdu do města je v současné době hlídána strážníky.

„Zklidnění dopravy je jednoznačně jedním z důvodů, proč kruhový objezd v místě vznikne. Doufám také, že otráví řidiče kamionů, kteří i přes zákaz stále projíždějí naším městem, i když v nižším počtu, než tomu bylo v minulých letech,“ řekl Josef Štěpanovský, starosta Lázní Bohdaneč.

Zákaz vjezdu nákladní dopravy

Strážníci mimo jiné ve městě dohlížejí i na to, jak je dodržován zákaz vjezdu, který platí pro nákladní dopravu.

„V současné době se o vjezd pokusí přibližně deset až patnáct kamionů denně. Dříve jich Bohdančí projížděly stovky. V dohledné bychom rádi zrealizovali prodloužení linky městské hromadné dopravy ke mlýnům a okružní křižovatka zajistí bezpečný výjezd vozidel MHD z točny,“ doplnil Štěpanovský.

K zavedení zákazu vjezdu kamionů přistoupily Lázně Bohdaneč na podzim roku 2021. Pardubickému kraji se tehdy totiž podařilo zařadit úsek od výjezdu z dálnice D11 po křižovatku se silnicí v Rybitví do své správy, což umožnilo omezit průjezd kamionů.

 „To byla jediná možnost, jak Lázním Bohdaneč a obcím na trase z dálnice pomoci od husté tranzitní dopravy,“ uvedl Kortyš.

Plánovaná omezení v dopravě

19. 6. – 2. 7. 2023

V tomto časovém úseku proběhne úplná uzavírka odbočení ze silnice II/211 směr silnice III/0361 na Neratov a pravého jízdního pruhu ze směru od Bukovky do Lázní Bohdaneč.

Silnice II/211 Lázně Bohdaneč – Bukovka bude průjezdná pouze pro vozidla do 12 tun, a to kyvadlově – provoz bude řízen semafory. Pro vozidla nad 12 tun bude vyznačena objízdná trasa.

3. 7. – 13. 8. 2023

Zhruba do poloviny srpna pak bude úplně uzavřena silnice II/211 Lázně Bohdaneč – Bukovka, a to nadále i ve směru na Neratov. Průjezdná bude pouze pro vozidla do 12 tun a šíře 2,2 metru po staré silnici za benzinovou čerpací stanici. Doprava bude řízena kyvadlově, tedy semafory. Pro vozidla nad 12 tun bude vyznačena objízdná trasa.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: Pardubický kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru