Otevřít menu
Doprava dnes
-

Království železnic dosáhlo milníku! Nově návštěvníci mohou nasednout do pražského metra

Království železnic, které na Smíchově nabízí neomezenou dopravní zábavu, v půlce prosince slavnostně představilo poslední chybějící simulátor z prostředků MHD pražské integrované dopravy. Návštěvníci mohou nově obdivovat vedle tramvaje T3, autobusu Karosa a motorového vozu ř. 810 i vůz pražského metra!

10:47 / 15. prosince 2022
Království železnic dosáhlo milníku! Nově návštěvníci mohou nasednout do pražského metrai

Foto: Slavnostní uvedení simulátoru pražského metra do Království železnic. Autor: Richard Mrkvička.

Vše funguje jako simulátor. Děti si mohou vyzkoušet otevírat dveře, nebo projíždět jednotlivé linky

IDNES.TV a Království železnic pro obdivovatele metra natočily průjezdy všech tří linek pražského metra, které se promítají na přední sklo v kabině strojvedoucího. A to poskytuje jedinečný zážitek. Na akci nechyběli zástupci partnerů, kteří se na zisku pražského metra podíleli. Vedle šéfa Království železnic Matěje Horna a tiskového mluvčího Rudolfa Pospíšila vystoupili Filip Drápal, ředitel tiskového odboru ROPID, a Jan Cakl z odboru marketingu generálního ředitelství Českých drah. Slavnostní zahájení provozu simulátoru řídícího vozu metra typu 81-71 se uskutečnilo 14. prosince 2022 v hodin dopoledne, i když pracovníci uvedli metro do provozu okolo druhé hodiny ranní. Nevěřil jsem, že tady budeme dnes stát, ale pracovníkům se podařilo veškeré práce dokončit ve dvě ráno. Za to jim patří velké dík. Je to obrovský kus práce, co tady udělali,“ pronesl šéf Království železnic Matěj Horn.

 „Jednání o nákupu vozů metra do Království bylo rozhodně nejdelší, před časem jsme dokonce uvažovali, že vozy stejného typu nakoupíme z Budapešti, ale nakonec jsme měli štěstí a získali původní pražské, přestože jsme si pro ně museli až do Vítkovic,“ svěřil se Matěj Horn, ředitel Království železnic a dodal: „Úsilí to bylo velkolepé. Dokonce jsme zvažovali odkup metra i z Minsku, ale dostat z Běloruska originál pražského metra, by byl nadlidský úkol. Ale toto metro má krásný příběh, máme pražské metro z Ostravy, což je svého času unikát. (smích) Tímto jsme zkompletovali sbírku všech prostředků MHD, dokonce zde máme druhý vůz metra, který slouží jako šatna pro školy.“ Přesun do mělnického přístavu, kde proběhla první část úprav, proběhl na jaře, a to noční jízdou po železnici. Po demontáži podvozků a hnacích zařízení byly skříně obou vozů rozřezány, přepraveny do Království a na místě znovu složeny. Tímto způsobem se do Království železnic dostalo mnoho simulátorů. Není totiž jednoduchého dostat do podzemních podlaží Administrativního centra Anděl velké dopravní stroje. „Vše funguje jako simulátor. Děti si mohou vyzkoušet otevírat dveře, projíždět jednotlivé linky apod. Dokonce jsme v létě rozjeli bistro ve spolupráci s ČD, doplnili do některých simulátorů v rámci spolupráce s ROPID několik linek Středočeského kraje a Prahy. Plánujeme ještě dodávat i další kraje. Novinkou je také autodráha na lidský pohon. Také jsme přidali nové návěstidlo, kde si můžou lidé vyzkoušet svoje znalosti,“ doplnil Matěj Horn.

Vozy metra typu 81-71 jsou původem sovětské, vyrobeny byly v Mytiščinském strojírenském závodě, nedaleko Moskvy. V Praze byly uvedeny do provozu v roce 1978 a vyřazeny po 31 letech, v červenci 2009. Shodou okolností ve stejnou dobu. 1. července 2009, bylo poprvé otevřeno pro veřejnost samo Království železnic. Část vyřazených vozů prošla modernizací a s označením 81-71M je stále v provozu na linkách A a B. Vozy, které jsou k vidění v Království, byly zakoupeny od společnosti Vítkovice Doprava, ta je provozovala v letech 2011-2021. Řídící vůz je určen pro zábavu a možná inspiraci pro budoucí povolání, druhý vůz se používá jako praktická šatna pro školní exkurze.

Slova se také ujal zástupce ROPID Filip Drápa: „Jsme rádi, že se podařilo to dlouholeté úsilí naplnit. Těch vozů metra není nazbyt. Je obdivuhodné, že se do těchto prostorů vůbec vešlo. Je podle mě dobré, aby se lidé, a hlavně děti, dozvěděli o MHD více. Na tomto místě si to můžou vyzkoušet hravou formou.“ Ke spolupráci se vyjádřil i Jan Cakl z Českých drah: „Jsem rád, že Království železnic drží modré barvy. Jsem rád, že spojení ČD a Království železnic funguje již tak dlouhou dobu. Za letošní rok od ledna do listopadu Království navštívilo zhruba 13 tisíc zákazníků ČD.“

„S Královstvím železnic spolupracujeme dlouhodobě, protože to je ideální příležitost, jak oslovit především dětské návštěvníky a získat si jejich zájem o veřejnou dopravu a také možnost dozvědět se o ní něco více. V rámci vzdělávacích aktivit se snažíme dětem hravou formou přiblížit fungování integrované dopravy a ukázat jim, jak správně a bez obav využívat vlaky, tramvaje nebo autobusy. Zkrátka vše, co pod Pražskou integrovanou dopravu spadá,“ řekl ředitel ROPID Petr Tomčík.

Království železnic? Doprava, o které se všichni můžou dozvědět hravou formou!

Hlavní atrakcí Království jsou však obří modelová kolejiště na ploše téměř 600 m2, na kterých se v každý okamžik prohání cca 80 vlakových souprav, pojízdná auta, tramvaje i lanovka a metro. Populární centrum rodinné zábavy však nabízí mnohem více. V ceně vstupenky si děti a dospělí vyzkouší také RC modely na závodní dráze, dvě velké autodráhy, dílnu stavebnice MERKUR, herní koutky Igráčka, dřevěné vláčky Woody, dětskou „řádírnu“ pro nejmenší na téma třídění odpadů, opravdovou tramvaj, motorák a autobus s projekcí průjezdů tratí, hry, soutěže v prostředí virtuální reality nebo skutečné železniční návěstidlo. A k tomu ještě si mohou prohlédnout velké doplňkové výstavy papírových modelů, modelů vojenské techniky, velký urbanistický Model Prahy, Šípův papírový model Prahy, železniční depo s výtopnou ze stavebnice SEVA a nejnověji i železniční město z LEGA. Konečnou úpravou do vizuálu Českých drah navíc prošla nedávno otevřená kavárna pro návštěvníky se širokou nabídkou teplého i studeného občerstvení. Království železnic se rozkládá na ploše 3500 m2, jen 150 metrů od stanice metra a zastávek tramvají Anděl. Před omezeními, souvisejícími s celosvětovou pandemií, turnikety ročně prošlo přes čtvrt milionu návštěvníků. Smíchovské expozice Království železnic jsou opět jedním z nejnavštěvovanějších center pro rodiny s dětmi v Praze.

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: Království železnic)

Království železnic dosáhlo milníku! Nově návštěvníci mohou nasednout do pražského metra Foto: Slavnostní uvedení simulátoru pražského metra do Království železnic. Autor: Richard Mrkvička.. Království železnic dosáhlo milníku! Nově návštěvníci mohou nasednout do pražského metra Foto: Slavnostní uvedení simulátoru pražského metra do Království železnic. Autor: Richard Mrkvička.. Království železnic dosáhlo milníku! Nově návštěvníci mohou nasednout do pražského metra Foto: Slavnostní uvedení simulátoru pražského metra do Království železnic. Autor: Richard Mrkvička.. Království železnic dosáhlo milníku! Nově návštěvníci mohou nasednout do pražského metra Foto: Slavnostní uvedení simulátoru pražského metra do Království železnic. Autor: Richard Mrkvička.. Království železnic dosáhlo milníku! Nově návštěvníci mohou nasednout do pražského metra Foto: Slavnostní uvedení simulátoru pražského metra do Království železnic. Autor: Richard Mrkvička.. Království železnic dosáhlo milníku! Nově návštěvníci mohou nasednout do pražského metra Foto: Slavnostní uvedení simulátoru pražského metra do Království železnic. Autor: Richard Mrkvička.. Království železnic dosáhlo milníku! Nově návštěvníci mohou nasednout do pražského metra Foto: Slavnostní uvedení simulátoru pražského metra do Království železnic. Autor: Richard Mrkvička.. Království železnic dosáhlo milníku! Nově návštěvníci mohou nasednout do pražského metra Foto: Slavnostní uvedení simulátoru pražského metra do Království železnic. Autor: Richard Mrkvička.. Království železnic dosáhlo milníku! Nově návštěvníci mohou nasednout do pražského metra Foto: Slavnostní uvedení simulátoru pražského metra do Království železnic. Autor: Richard Mrkvička..
zpět na články

inzerce

nahoru