Otevřít menu
Doprava dnes
-

Krkonošské železniční víkendy

Ve dnech 15.7. až 18.7. se uskuteční první z krkonošských železničních víkendů. Spolek železniční historie Martinice v Krkonoších zorganizuje o letošních prázdninách takové akce celkem čtyři.

10:03 / 13. července 2022
Krkonošské železniční víkendy i

Foto: Spolek železniční historie Martinice v Krkonoších

První letošní železniční víkend začne již v pátek 15.7. příjezdem historického vlaku taženého parní lokomotivou zvanou KAFEMLEJNEK. Lokomotiva vyjede v 9:40 z Turnova. Svézt se mohou nejen milovníci železniční historie, ale také turisté, kteří tak budou mít příležitost cestovat netradičním způsobem z Českého ráje do Krkonoš.

Vlak tažený parní lokomotivou 310.0134 bude během celého víkendu jezdit na trati Vrchlabí - Kunčice nad Labem - Martinice v Krkonoších - Rokytnice nad Jizerou. Součástí vlaku bude jídelní vůz, kde se cestující budou moci občerstvit a zakoupit si drobné upomínkové předměty.

Pro děti je na sobotní dopoledne připraveno divadelní představení „Polífková pohádka“, která na peronu martinického nádraží začne v 10 hodin. Tvořivé děti si budou moci vyzkoušet výrobu vánoční hvězdičky ze skleněných perlí od firmy RAUTIS.

Pan Petr Pěnička ze Spolku železniční historie Martinice v Krkonoších uvedl, že martinické železniční muzeum umístněné ve výpravní budově bude otevřeno výjimečně již od pátečního odpoledne. Zajištěno bude i občerstvení.

Parní lokomotiva se bude do svého domova v Turnově vracet v pondělí 18.7. Z Martinic v Krkonoších vyjede v 9:56. Opět tak umožní turistům nevšední zážitek z cesty na výlet.

Následující železniční víkendy

Druhý víkend s párou je v plánu v termínu 12.8. - 15.8. Součástí bude komentovaná prohlídka historického nádraží a muzea v Martinicích v Krkonoších s hrabětem Harrachem, naučná stezka s odměnou i dílničky pro děti.

V průběhu prázdnin se též uskuteční dva víkendy s Hurvínkem, a to ve dnech 30.7. - 31.7. a 27.8. - 28. 8. Na lokálce pojedou vlaky z Martinic v Krkonoších do Rokytnice nad Jizerou vedené historickým motorovým vozem M 131.1541 z roku 1956 přezdívaného Hurvínek. Ani tentokrát nebude chybět komentovaná prohlídka martinického nádraží a muzea včetně tvoření.

Poslední prázdninový víkend s Hurvínkem doplní jízdu historickým vlakem kouzelnické představení na dětském hřišti v Jablonci nad Jizerou, které začne v 11:30.

Spolek železniční historie Martinice v Krkonoších se zavázal uspořádat celkem čtyři železniční víkendy. Jejich cena se vyšplhá k 700 000 Kč. „Asi třetinu částky se podaří získat z jízdného. Část zafinancuje Liberecký kraj a Královehradecký kraj. Menšími částkami se podílí i obce na lokálce,“ řekl Petr Pěnička ze Spolku železniční historie Martinice v Krkonoších.

 

Autor: Dagmar Lánská (zdroj: Spolek železniční historie Martinice v Krkonoších)

zpět na články

inzerce

nahoru