Otevřít menu
Doprava dnes
-

Kroměříž postaví nový chodník u Bágráku a přibydou u něj parkovací místa

Vedení radnice města Kroměříž chce v příštích letech nechat vybudovat chodníky v ulici Na Hrázi v úseku od křižovatky s ulicí Obvodová až po občerstvení Pohoda a také v právě budovaném biocentru. 

21:31 / 18. listopadu 2021
Kroměříž postaví nový chodník u Bágráku a přibydou u něj parkovací místai

Foto: Město Kroměříž

V okolí Hrubého rybníku (Bágráku) by měla vzniknout také nová parkovací místa a zpevněná odstavná plocha. „Okolí Bágráku se v poslední době výrazně mění. Očekáváme, že lidé budou tuto lokalitu více navštěvovat, budou sem chodit za sportem, zábavou, poučením i odpočinkem. Díky plánovaným chodníkům i parkovacím místům bude lépe a bezpečněji dosažitelná pro pěší, cyklisty i pro motorizované návštěvníky,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

Vedení města se přiklonilo k nejkomplexnější a nejrozsáhlejší variantě z nabízených realizací záměru. Navrhuje výstavbu chodníku v okolí Kauflandu, na ně navazujících mlatových chodníků v okolí rybníka v prostorách biocentra a vybudování zpevněné plochy s deseti parkovacími místy, zároveň by mělo dojít k úpravě stávající odstavné plochy poblíž kempu. Tento návrh řešení počítá také s úpravou železničního přejezdu na trati Kroměříž – Zborovice zahrnující stavební práce, úpravu samotné přejezdové konstrukce, výměnu a doplnění výstražníků, výměnu vnitřní technologie a další práce.

„Předpokládaná cena za realizaci tohoto projektu je 9,6 – 12,6 milionu korun, přičemž šest až devět milionů Kč z celkové sumy by měla stát rekonstrukce železničního přejezdu. Ta je nutná především z bezpečnostních důvodů,“ řekla Simona Prečanová, vedoucí radničního odboru regionálního rozvoje. Právě odbor regionálního rozvoje má za úkol zajistit zpracování projektové dokumentace pro stavební povolení vybrané varianty řešení.

Bágrák se nachází ve východní části Kroměříže asi kilometr od centra města. Nedaleko něj je frekventovaná cyklotrasa podél řeky Moravy. Bágrák je hojně využíván k rybolovu a v létě také jako přírodní koupaliště, byť pouze na vlastní nebezpečí, nesplňuje totiž hygienické normy. V současné době tu vzniká biocentrum s naučnou stezkou dlouhou zhruba 1,5 kilometru, jejíž součástí jsou informační tabule, lavičky, lehátka a herní prvky a která je vhodná pro vycházky, běhání, relaxaci či na procházku se psy. Město zde do budoucna plánuje i další změny.
 

Autor: Bc. Filip Červinka (Zdroj: Město Kroměříž)

zpět na články

inzerce

nahoru