Otevřít menu
Doprava dnes
-

Kroměříž zahájila zkušební provoz parkovacího domu! Nabízí 137 míst

Kroměřížská radnice v pondělí 14. února přesně na Valentýna zahájila zkušební provoz parkovacího domu na rohu Velehradské a Havlíčkovy ulice. 

18:34 / 14. února 2022
Kroměříž zahájila zkušební provoz parkovacího domu! Nabízí 137 místi

Foto: Denik.cz (vizualizace parkovacího domu v Kroměříži)

Nabízí 137 parkovacích míst, šest z nich je vyhrazeno pro lidi se zdravotním postižením, řekl dnes ČTK starosta Jaroslav Němec (Nezávislí). Město si od parkovacího domu, jehož stavba začala předloni, slibuje zlepšení situace v dopravě poblíž historického centra Kroměříže.

Parkovací dům je zkolaudovaný, vybavený je kamerovým systémem. „Pro Kroměříž je samozřejmě důležitý. Všichni víme, jaká je situace s parkováním v centru města. Tento moderní parkovací dům je bezbariérový, najdou se tady výtahy, bezkontaktní placení,“ uvedl starosta. Parkovací dům podle něj využijí například lidé, kteří do města dojíždějí za prací, nebo turisté mířící do Kroměříže za památkami.

Stavbaři ještě dokončují stavbu informačního centra a také veřejného prostranství na nároží, které budou součástí parkovacího domu. Užívat jej mohou i cyklisté, na veřejném prostranství budou stojany pro 35 kol. Otevření celého komplexu by se podle starosty mělo uskutečnit v dubnu nebo květnu letošního roku.

Přes noc parkování zdarma!


Na hlavních příjezdových silnicích do Kroměříže upozorňují motoristy na možnost odstavení aut v parkovacím domě cedule. Přímo před budovou je nainstalovaný světelný systém, který zájemce informuje o tom, zda jsou uvnitř volná místa, nebo je parkovací dům zcela zaplněný. Jednou z prvních zákaznic parkovacího domu byla dnes dopoledne řidička z Tlumačova na Zlínsku, která vezla rodiče k lékaři. „Jeli jsme na polikliniku a tam je parkoviště plné, ale tady je to výborné. Je to kousek, vše bez problémů,“ řekla ČTK žena středního věku.

Lidé, kteří odstaví v parkovacím domě auto na celý den, zaplatí 50 korun. Třicet minut parkování je zdarma, každých dalších započatých 60 minut přijde na desetikorunu. Parkovací dům je v provozu nonstop, platit parkovné ale lidé musejí jen od 06:00 do 22:00. Přes noc je parkování zdarma. „Jsou tady dvě automatické pokladny, dá se na nich platit mincemi, popřípadě kartou,“ uvedl Dominik Šmerek ze společnosti AS Parking, která dodala parkovací systém.

Práce na stavbě parkovacího domu začaly na podzim 2020, náklady jsou po započítání víceprací zhruba 92,5 milionu korun. Radnice má na parkovací dům slíbenou dotaci téměř 51 milionů korun z evropských fondů. Pozemky na parkovací dům získala při koupi budovy někdejší okresní vojenské správy. Město nyní objekt přestavuje. Nabídne v něm startovací byty pro mladé lidi a byty pro seniory, mělo by jich být několik desítek.

 

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

Kroměříž zahájila zkušební provoz parkovacího domu! Nabízí 137 míst Foto: Novinkykraje.cz (vnitřek parkovacího domu v Kroměříži). Kroměříž zahájila zkušební provoz parkovacího domu! Nabízí 137 míst Foto: Město Zlín.
zpět na články

inzerce

nahoru