Otevřít menu
Doprava dnes
-

Kroměříž zpoplatní parkování na Hanáckém náměstí

Kroměřížští radní vybrali Hanácké náměstí jako jediné místo, kde bude parkování zpoplatněno, ačkoli technické služby města, které mají parkování ve městě na starost, navrhly více lokalit. Kroměřížská radnice nyní zpoplatnění parkování na Hanáckém náměstí připravuje.

15:21 / 13. července 2022
Kroměříž zpoplatní parkování na Hanáckém náměstíi

Foto: www.mesto-kromeriz.cz

„Je nedaleko centra, což z něj dělá atraktivní místo pro lidi, kteří jezdí do Kroměříže za prací. Město přitom do úpravy náměstí vložilo nemalé prostředky. Je správné, že prostřednictvím vybraného parkovného se mu část peněz vrátí a bude moci být využita ve prospěch obyvatel Kroměříže,“ uvedl k rozhodnutí radních starosta Jaroslav Němec.

Transformaci dřívějšího asfaltového vojenského nástupiště včetně přiléhajících ploch v náměstí s parkovou úpravou, parkovištěm, kašnou, dětským hřištěm a malým amfiteátrem dokončila Kroměříž v roce 2010. Přeměna vyšla na přibližně 35 milionů korun.

Na náměstí je asi sto parkovacích míst pro osobní automobily. „Doba se změnila, vozidel přibývá a město si nemůže nadále dovolit nechat takový počet parkovacích míst na atraktivním místě zcela bez poplatku. Parkovné zde ale nebude nikterak likvidační, bude odpovídat parkovnému, které se platí v blízkém parkovacím domě,“ dodal starosta.

Zpoplatnění parkování je v souladu se strategií vedení města. Radnice totiž nechce umožnit dlouhodobé parkování  v centru. „Město proto nyní pomocí speciálního systému vyhodnocuje obsazenost parkovišť na Velkém náměstí. Z předběžných výsledků vyplývá, že zde řada vozidel parkuje několik hodin, další dokonce třeba celý den. V budoucnu by se to mělo změnit tak, aby lidé na Velkém náměstí parkovali jen po dobu, kdy si potřebují například něco vyřídit na radnici či si nakoupit. Dlouhodobé parkování by zde mělo výrazně podražit,“ objasnil záměr města místostarosta Vratislav Krejčíř.

Motoristé budou moci i nadále pro dlouhodobé státní, i když za poplatek, využívat Hanácké náměstí, nebo blízký parkovací dům s vjezdem z Velehradské ulice. Za celý den parkování v parkovacím domě zaplatí řidič 50 korun. Půl hodina parkování je zdarma; za každou další započatou hodinu se platí deset korun. Maximální částka za parkovné v parkovacím domě za den činí tedy 50 korun. Parkovací dům je v provozu nepřetržitě od pondělí do neděle. Parkovné se však hradí jen mezi 6:00 a 22:00. Mimo tuto dobu je parkování zdarma.

Radní řešili rovněž návrh na zpoplatnění parkování v lokalitě Na Kopečku a na parkovišti u hřbitova. Avšak ani jeden z návrhů kroměřížských technických služeb většina radních nepodpořila.

Ve městě je aktuálně zpoplatněno asi 840 parkovacích míst; většina z nich se nachází v centru města a jeho okolí, případně u areálu nemocnice.

 

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: www.mesto-kromeriz.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru