Otevřít menu
Doprava dnes
-

Květnová výzva Do práce na kole láká k aktivní dopravě tisíce lidí z celého Česka

Celý květen na kole, koloběžce, pěšky nebo poklusem - tedy udržitelně a aktivně. Přihlaste se s kolegy a kolegyněmi, celou firmou nebo na vlastní pěst do výzvy Do práce na kole.

8:52 / 25. března 2022
Květnová výzva Do práce na kole láká k aktivní dopravě tisíce lidí z celého Českai

Foto: dopracenakole.cz

Doprava na kole, pěšky či poklusem zažívá enormní nárůst. Touha po zdravějším životním stylu, zlepšování psychické kondice, pandemická situace a nyní vyšší ceny za paliva „vytáhly“ na kolo i lidi, kteří se dříve pohybovali převážně autem. Rekordy láme také registrace do 12. ročníku celorepublikové květnové výzvy Do práce na kole.

Květnová výzva Do práce na kole chce motivovat lidi, aby udělali něco pro svou fyzickou kondici a psychické zdraví. Cesta do práce na kole, pěšky, poklusem nebo třeba na skejtu je velkým přínosem také pro životní prostředí ve městechVýzva je zároveň příležitost poznat se lépe s kolegy a užít si společně doprovodné akce na triko,“ říká lokální organizátor výzvy Pavel Řezníček, člen spolku Cyklisté Liberecka Loni se do akce zapojilo přes 22 000 nadšenců celorepublikově, z toho na Liberecku 555. Účastníci, kteří budou celý květen jezdit pravidelně do práce na kole, se můžou těšit na výhry, které věnovali partneři akce. Letos se tak bude soutěžit například o skládací kolo, outdoorové vybavení, sud piva a další ceny, doplňuje Pavel Řezníček.  

Aktivní doprava se zejména během pandemie ukázala jako nejbezpečnější a také nejzdravější způsob, jak se pohybovat po městě. Její popularita rostla v od roku 2020 po celé Evropě a řada světových metropolí na ni reagovala zaváděním dočasných i trvalých cykloopatření. A ukazuje se, že lidé se jí nechtějí vzdávat ani do budoucna. Takový efekt má i účast v měsíční výzvě Do práce na kole, která má za cíl měnit dopravní stereotypy Češek a Čechů. Z loňského průzkumu mezi zúčastněnými vyplynulo, že ve stejné intenzitě jako v „soutěžním květnu” chtělo pokračovat 64 % z nich.

Během měsíce je možné vytvořit si návyk a pravidelný pohyb zařadit do běžného pracovního dne. Otázka bezpečné a kvalitní infrastruktury je tak naprosto klíčová. Spolek Cyklisté Liberecka celoročně pracuje na tom, aby se na kole nebo pěšky mohli pohybovat na Liberecku bez obav všichni. Upozorňujeme samosprávu města a kraje na to, kde jsou stávající podmínky pro jízdu na kole stále nevyhovující a navrhujeme možná řešení. pokračuje Řezníček. 

Před samotnou kampaní proběhne jarní cyklojízda Libercem, která s uskuteční ve čtvrtek 21.4.2022. Cyklojízda o délce asi 7 km bude začínat v 17 hodin na náměstí Dr. E. Beneše a povede ulicemi města. Účastníci se nemusí nikde registrovat ani nemusí absolvovat trasu celou. Záleží na každém, kde se přidá či odpojí. Jízda je organizována hromadně, jede se volným tempem tak, aby stačily i děti a netrénovaní jedinci. Cyklojízdou chtějí její účastníci zároveň sdělit, že lidé na kole po Liberci jezdí a záleží jim na tom, jaké podmínky město Liberec a ostatní vlastníci pozemních komunikací v Liberci pro jízdu na kole vytváří. doplňuje Pavel Řezníček 

Registrace do 12. ročníku výzvy Do práce na kole je otevřená na www.dopracenakole.cz a výzva samotná běží od 1. do 31. května 2022. 

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: liberec.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru