Otevřít menu
Doprava dnes
-

Kvůli stávce na letištích v Německu byly odřeknuty desítky letů

Kvůli dnešní varovné stávce pracovníků kontroly cestujících na šesti německých letištích musely být zrušeny desítky letů. Odřeknut byl také ranní spoj mezi západoněmeckým Düsseldorfem a Prahou. V protestu za vyšší mzdy chtějí odbory pokračovat také v úterý. Letiště varovala cestující, aby si předem ověřili, zda jejich spoje odletí, a aby počítali s výrazně delšími čekacími dobami na bezpečnostní kontrolu.

19:42 / 14. března 2022
Kvůli stávce na letištích v Německu byly odřeknuty desítky letů

Stávky, které potrvají celý den, začaly postupně od půlnoci. Postižena jsou letiště v Berlíně, Düsseldorfu, Kolíně nad Rýnem/Bonnu, Brémách, Hannoveru a Lipsku. Berlínské letiště hovoří až o dvou třetinách letů, které musely být odřeknuty. Jsou mezi nimi spoje do Londýna, Bruselu, Stuttgartu, Dublinu nebo Milána.

V Düsseldorfu aerolinky ještě před stávkou samy zrušily zhruba 160 z 290 plánovaných letů. Z porýnské metropole neodletěl v 7:00 spoj Eurowings do Prahy, naopak z českého hlavního města ranní linka do Düsseldorfu odstartovala.

Jádrem sporu jsou nové kolektivní smlouvy pro 25.000 zaměstnanců úseků kontrol cestujících. Odbory Verdi požadují navýšení hodinové mzdy o nejméně jedno euro. Podle Verdi je to nezbytné, aby práce kontrolorů byla finančně atraktivní a zabránilo se odchodu zaměstnanců. Svaz společností zajišťujících letištní kontroly (BDLS) uvádí, že požadavky odborů jsou nepřiměřené a že odboráři snahy dosáhnout kompromisu blokují. Podobná obvinění zaznívají i ze strany Verdi na adresu BDLS.

Nové kolo dosud neúspěšných jednání mezi BDLS a odbory se uskuteční 16. a 17. března v Berlíně, mezitím chtějí Verdi tlak na zaměstnavatele vystupňovat. Dnešní varovná stávka proto bude v úterý pokračovat na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku, Stuttgartu a Karlsruhe/Baden-Badenu.

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru