Otevřít menu
Doprava dnes
-

Lávka na Rajské zahradě od metra k železniční zastávce vyjde na 103,6 milionu Kč

Nová lávka pro pěší od stanice metra B Rajská zahrada v Praze 14 k budoucí železniční zastávce vyjde na zhruba 103,6 milionu korun. Magistrát nyní vypíše veřejnou zakázku na její stavbu. Přemostění povede od metra přes Chlumeckou ulici a železniční trať. Lidé se po ní v budoucnu dostanou také dále na sever městské části. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Železniční zastávku vybuduje státní Správa železnic.

13:54 / 14. března 2022
Lávka na Rajské zahradě od metra k železniční zastávce vyjde na 103,6 milionu Kči

Foto: praha.eu

"Díky nové lávce se snadno dostaneme do stanice metra z železniční stanice, ale lávka propojí také ulice Chlumecká a Borská. Dnes je toto území rozdělené železniční tratí a výpadovkou směrem k Pražskému okruhu," řekl ČTK náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Přechod silnice a kolejí budou tvořit dvě ocelové lávky zakončené dvěma věžemi, ve kterých bude schodiště a výtahy. Šířka lávek bude 3,75 metru, schodišť 1,75 metru. Lávky budou přes Chlumeckou měřit 49,35 metru a přes železnici k nástupištím to bude 20,27, respektive 16,73 metru.

Železniční zastávku vybuduje Správa železnic. Podle dokumentu schváleného radními by práce měly začít v dubnu letošního roku. Zprovozněna bude až po vybudování lávky, jejíž stavba by měla od zahájení prací trvat devět měsíců. Na stavbu lávky má magistrát letos 45 milionů korun. Na kolik přesně nakonec lávka vyjde, bude záležet na výsledku výběrového řízení.

Kromě proměny na Rajské zahradě čeká Prahu 14 rekonstrukce terminálu u stanice metra Černý most. Cílem je nahradit zastaralé konstrukce, které jsou ve špatném stavu. Zlepšit se má také propojení mezi metrem a autobusy, terminál bude také připraven na případné přivedení tramvajové tratě.

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru