Otevřít menu
Doprava dnes
-

Letadlo na Antarktidě? Čeští piloti to s Boeingem dokázali

České letectví má právo slavit zajímavý milník ve své historii. Piloti Smartwings totiž vůbec poprvé přistáli na Antarktidě s letounem Boeing 737 Max! 

14:21 / 28. ledna 2022
Letadlo na Antarktidě? Čeští piloti to s Boeingem dokázalii

Foto: Smartwings/Sven Lidström

Jak je možné, že se letoun Smartwings s českými piloty dostane do tak „nelítostné“ destinace na Antarktidu? Aerolinka to vysvětluje zveřejněním další podrobnosti z cesty. Tři kapitáni museli kvůli přepravě členů Norského polárního institutu na jejich základnu projít polárním kurzem přežití. Vezli si i záchranné soupravy i náhradní díly, uvedl jako první web zpravy.aktualne.cz.

Výzkumná stanice Troll Research Station provozovaná Norským polárním institutem se nachází 235 kilometrů od moře ve východní části Pobřeží princezny Marthy v Zemi královny Maud. Věnuje se zde monitorování životního prostředí, klimatu a dalšímu vědeckému výzkumu včetně mapování.

Aby čeští piloti v této oblasti mohli přistát, museli podstoupit dlouhodobý výcvik. Samotná dráha se nachází přímo na ledovci v nadmořské výšce 1232 metrů a v okolí není žádné záložní letiště! „Vzhledem k tomu, že se jedná o takzvané izolované letiště, kde nejsou v dosahu žádné další možnosti přistání, bylo nutné pro užití Troll Airfield získat posouzení a schválení od českého Úřadu pro civilní letectví,“ vysvětlila za Smartwings mluvčí Vladimíra Dufková.

Tři kilometry dlouhá přistávací trasa pokrytá ledem


Posádka letadla během letu dostávala přes datalinkovou komunikaci a satelitní telefon informace o aktuální situaci na letišti a přes německé meteorologické ústavy DWD a AWI sledovala i vývoj počasí. Přímo během letu byl na technickém oddělení v Praze vyhodnocován i technický stav letadla.

K samotnému přistání a vzletu posloužila tři kilometry dlouhá a 60 metrů široká dráha pokrytá ledem. Ten před příletem pracovníci Norského polárního institutu změřili a povrch kvůli přistání i vzletu speciálně upravovali. Samotný let na trase Kapské Město - Troll Airfield trval letounu šest hodin. Na Antarktidě letadlo strávilo přibližně dvě hodiny a následně zamířilo znovu přes Kapské Město do norské metropole Oslo.

 

Autor: Bc. Filip Červinka (Zdroj: Smartwings, aktualne.cz)

Letadlo na Antarktidě? Čeští piloti to s Boeingem dokázali Foto: Smartwings/Sven Lidström. Letadlo na Antarktidě? Čeští piloti to s Boeingem dokázali Foto: Smartwings/Sven Lidström. Letadlo na Antarktidě? Čeští piloti to s Boeingem dokázali Foto: Smartwings/Sven Lidström. Letadlo na Antarktidě? Čeští piloti to s Boeingem dokázali Foto: Smartwings/Sven Lidström.
zpět na články

inzerce

nahoru