Otevřít menu
Doprava dnes
-

Letecký provoz na Letišti Praha se kvůli pravidelné údržbě přesune na vedlejší dráhu

V rámci pravidelné podzimní údržby hlavní runwaye se letecký provoz na Letišti Václava Havla Praha krátkodobě přesune na sousední dráhu. K uzavření té hlavní dojde nejdéle na pět dnů v období mezi 31. říjnem a 11. listopadem v čase od 8 do 16 hodin.

19:35 / 21. října 2022
Letecký provoz na Letišti Praha se kvůli pravidelné údržbě přesune na vedlejší dráhui

Foto: www.prg.aero

„Přesný termín bude stanoven na základě aktuálních meteorologických podmínek, které umožní efektivně využít dobu uzavírky, tedy pokud nebude mlha, nízké teploty nebo špatný vítr. Jedná se o pravidelnou údržbu po letní sezóně, kdy na hlavní dráze byl nepřetržitý provoz,“ uvedl Miroslav Charvát, manažer Správy a rozvoje provozu ploch s tím, že cílem je dostat stav povrchu a značení do co nejlepší kondice před zimní sezonou. Nutné práce zahrnou odgumování, opravu dilatačních spár a obnovu vodorovného značení.

Během uzávěry bude veškerý letecký provoz směřován na vedlejší runway 12/30. S ohledem na hustě osídlené oblasti Prahy a Kladenska negativně ovlivněné právě provozem na vedlejší dráze, provede pověřený personál údržbu pouze v denních hodinách. V noci se bude opět létat na hlavní dráhu. Směr provozu závisí na aktuálních meteorologických podmínkách, především větru. Preferovaným směrem je však přistání od Prahy a vzlet směrem na Kladno.

Pravidelnou údržbu dráhového systému je nutné provádět především z důvodu provozní bezpečnosti dvakrát ročně - na jaře a na podzim. Práce se uskutečňují za plného provozu letiště a trvají vždy jen po dobu nezbytně nutnou ke zvládnutí kvalitní údržby.

Pro většinu provozu, tedy starty a přistání, využívá Letiště Václava Havla Praha standardně hlavní dráhu (RWY 06/24) při tzv. západním provozu, kdy vítr fouká ze západních směrů. V přesně určených případech je však Řízení letového provozu nuceno využívat tzv. východního provozu nebo převést část či celý provoz na vedlejší dráhu (RWY 12/30).

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: www.prg.aero)

Letecký provoz na Letišti Praha se kvůli pravidelné údržbě přesune na vedlejší dráhu Foto: www.prg.aero. Letecký provoz na Letišti Praha se kvůli pravidelné údržbě přesune na vedlejší dráhu Foto: www.prg.aero. Letecký provoz na Letišti Praha se kvůli pravidelné údržbě přesune na vedlejší dráhu Foto: www.prg.aero.
zpět na články

inzerce

nahoru