Otevřít menu
Doprava dnes
-

Letenky za deset eur? Tato éra kvůli cenám paliva skončila, upozorňuje šéf Ryanairu

Nízkonákladová letecká společnosti Ryanair kvůli prudkému nárůstu cen pohonných hmot již nebude nabízet letenky za extrémně nízké ceny. Podle zpravodajského webu BBC to uvedl generální ředitel společnosti Michael O'Leary a poznamenal, že éra letenek za deset eur (243 Kč) skončila.

7:44 / 11. srpna 2022
Letenky za deset eur? Tato éra kvůli cenám paliva skončila, upozorňuje šéf Ryanairu i

Foto: Generální ředitel společnosti Ryanair Michael O'Leary (zdroj: e15.cz).

O'Leary BBC řekl, že se průměrná cena letenky Ryanair v příštích pěti letech zvýší z loňských 40 eur na zhruba 50 eur. Šéf společnosti se nicméně domnívá, že lidé budou navzdory rostoucím životním nákladům leteckou dopravu využívat i nadále. Ryanair podle O'Learyho v příštích letech nebude nabízet extrémně levné letenky v cenovém rozpětí jednoho až deseti eur. „Myslím, že takové ceny v příštích letech neuvidíte,“ řekl BBC.

Cílit primárně na snižování emisí z letecké dopravy je chybné

Růst cen pohonných hmot, který zvyšuje ceny letenek, zvyšuje také účty domácností za energie a snižuje jejich disponibilní příjmy. Šéf letecké společnosti však navzdory tomu očekává, že zákazníci budou spíše hledat levnější možnosti, než aby omezovali lety. „Myslíme si, že lidé budou nadále často létat, ale domnívám se, že se mnohem víc soustředí na cenu,“ uvedl O'Leary s tím, že miliony lidí podle jeho odhadů začnou volit levnější alternativy.

Komerční lety se nyní podílejí na celosvětových uhlíkových emisích přibližně 2,4 procenty a toto odvětví čelí tlaku na snížení svého dopadu na klima. Součástí tohoto tlaku jsou kampaně, které mají lidi přesvědčit, aby přešli na železniční a silniční dopravu. O'Leary však argumentuje tím, že silniční a lodní doprava přispívají k celkovému objemu emisí více, a tvrdí, že cílit primárně na snižování emisí z letecké dopravy je chybné. Podle jeho slov Ryanair investuje do úspornějších letadel, ale větší snížení spotřeby fosilních paliv přinese přechod z benzinu a nafty na elektromobily.

 

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

Letenky za deset eur? Tato éra kvůli cenám paliva skončila, upozorňuje šéf Ryanairu Foto: Letadlová flotila letecké společnosti Ryanair (zdroj: Ryanair)..
zpět na články

inzerce

nahoru