Otevřít menu
Doprava dnes
-

Letní čekárna v Roztokách u Prahy vypadá jako za starých let! Památkově chráněná čekárna má staronový kabát

Správa železnic již nějaký čas rekonstruovala letní čekárnu ve stanici Roztoky u Prahy, přičemž ve středu 21. září 2022 práce dokončila. Slavnostně tuto stavbu uzavřel ministr dopravy Martin Kupka (ODS) společně s Petrem Hofhanzelem ze SŽ. Památkově chráněná letní čekárna má původní historický vzhled z doby jejího vzniku, čímž je rok 1911.

23:00 / 21. září 2022
Letní čekárna v Roztokách u Prahy vypadá jako za starých let! Památkově chráněná čekárna má staronový kabáti

Foto: Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) během slavnostního otevření zrekonstruované letní čekárny v Roztokách u Prahy. Zdroj fotky: Ministerstvo dopravy.

Zlatým hřebem rekonstrukce je ale určitě oprava památkově chráněné letní čekárny z roku 1911, říká ministr dopravy

I když kolejiště disponuje moderními bezbariérovými nástupišti a ve stanici jsou výtahy a prodloužené podchody, tak památková čekárna v Roztokách u Prahy vypadá jako z filmu. Až na ni lidé budou čekat, budou moct pocítit nádech historie z roku 1911. Celkové náklady na rekonstrukci vizuálu stavby vyšly Správu železnic na 408 milionů korun.

„Zlatým hřebem rekonstrukce je ale určitě oprava památkově chráněné letní čekárny z roku 1911. Ta léta chátrala. Díky rekonstrukci však došlo k znovuobjevení její krásy. Obnovily se historické luxfery, původní dlažba i nátěr,“ řekl ministr dopravy.

Rekonstrukce začala během loňského února. Došlo na přestavbu všech nástupišť, která jsou nově vyvýšena pro pohodlný nástup do vlaků. Na nástupiště se lze dostat navíc bezbariérově díky novým podchodům a výtahu. "Na všech nástupištích jsme vybudovali zcela nové zastřešení," prozradil na akci zástupce Správy železnic. Zmodernizován byl i podchod z roku 1983, který byl díky investici Středočeského kraje navíc prodloužen až do areálu Středočeského muzea. Díky tomuto podchodu by mělo dojít k rozvoji kultury města.

I milovníci moderní architektury si přijdou na své

I milovníci moderní architektury si přijdou na své. Na zeď podchodu směrem k muzeu bylo aplikováno řízené graffiti. Návrhy motivů zajišťovaly děti. Ústředním motivem jsou Roztoky a trať z Prahy do Drážďan. „Prodloužen byl i podchod, který nově vede až do areálu Středočeského muzea. Pro návštěvníky je to úplný ideál. Po cestě z nádraží do muzea je čeká i kus umění, protože na zdi vedoucí z podchodu směrem k muzeu byly umístěny obrázky, které navrhly děti v místním výtvarném kroužku,“ dodal Martin Kupka (ODS). Rekonstrukcí prošly také toalety, které jsou umístěny v nádražní budově. U jejich vstupu je instalovaná automatická pokladna a čtečka QR kódů pro otevření dveří.

Došlo i na stavby nad rámec po dohodě s městem Roztoky, které se zaměřovaly na letní čekárnu ve stanici. Památkově chráněná čekárna byla již v nevyhovujícím stavu, přičemž během historického průzkumu stavbaři objevili uhnilé základy a ohořelé prvky v podhledu. Cílem bylo navrátit čekárně vzhled z dob jejího vzniku. Obnovily se historické luxfery, původní dlažba i nátěr, který stavbaři objevili pod desítkou dalších vrstev použitých v průběhu let. Nevyužívané toalety ze severní části čekárny dostanou nový prostor pro využití. Pravděpodobně v místech vznikne kavárna nebo obchod s drobným občerstvením. Na tuto stavbu by měla navázat stavba parkovacího domu, řekl starosta Roztok u Prahy Jan Jakob.

Autor: Karel Geba

Letní čekárna v Roztokách u Prahy vypadá jako za starých let! Památkově chráněná čekárna má staronový kabát Foto: Vizualizace stanice Roztoky u Prahy. Zdroj fotky: Správa železnic.. Letní čekárna v Roztokách u Prahy vypadá jako za starých let! Památkově chráněná čekárna má staronový kabát Foto: Nová nástupiště ve stanici Roztoky u Prahy. Zdroj fotky: Správa železnic.. Letní čekárna v Roztokách u Prahy vypadá jako za starých let! Památkově chráněná čekárna má staronový kabát Foto: Vizualizace stanice Roztoky u Prahy. Zdroj fotky: Správa železnic.. Letní čekárna v Roztokách u Prahy vypadá jako za starých let! Památkově chráněná čekárna má staronový kabát Foto: Zrekonstruovaná památkově chráněná letní čekárna ve stanici Roztoky u Prahy. Zdroj fotky: Ministertvo dopravy..
zpět na články

inzerce

nahoru