Otevřít menu
Doprava dnes
-

Letní jízdní autobusový řád v Pardubickém kraji zachová stejné ceny

Aktuální ceník za jízdné autobusových spojů v Pardubickém kraji se s novým letním jízdním řádem nezmění! Orientaci v odjezdech autobusů usnadní cestujícím nová aplikace pro chytré mobilní telefony, uvedl mimo jiné v tiskové zprávě.náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS).

14:38 / 6. června 2022
Letní jízdní autobusový řád v Pardubickém kraji zachová stejné ceny i

Foto: Ilustrační fotka autobusové dopravy v Pardubickém kraji (Zdroj fotky: tram-bus.cz).

Pardubický a Královéhradecký kraj prostřednictvím společnosti OREDO spustil před nedávnem mobilní aplikaci IDS pro chytré telefony s operačním systémem Android. Mobilní aplikace může lidem zajisté pomoci s vyhledáváním spojů. „Aplikace doplňuje další informační systémy veřejné dopravy. V aplikaci lidé například na mapě vidí příjezdy a odjezdy spojů, jejich aktuální zpoždění a další návaznosti,“ vypočítává mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták. 

Cestující v aplikaci najdou potřebné informace o autobusových i vlakových spojích. „Aplikace má intuitivní ovládání. Dokáže uživatele lokalizovat a u zvolené zastávky zobrazit všechny nejbližší odjezdy. U vybraného spoje zobrazí jízdní řád s odlišením již projetých zastávek," upozorňuje mluvčí kraje Dominik Barták.

S letním jízdním řádem se změní také dopravci!


Před startem letních měsíců se změní nejen jízdní řád, ale také dopravci. Již od 12. června budou dopravu deset let zajišťovat jiné společnosti, které Pardubický kraj vybral v tendru. Cestující budou využívat služeb přepravních společností BusLine, Umbrella Services, ZDAR, Arriva autobusy a Car Tour. Autobusová nádraží zůstanou v provozu, i když je v některých městech provozují jiné společnosti.

V provozu zůstávají také čekárny, což je příklad nádraží v Moravské Třebové na Svitavsku, které vlastní společnost ICOM Transport. Firma dříve zajišťovala také autobusové spojení v regionu. „Museli jsme jednat o tom, aby nádraží zůstala na svých místech. To se povedlo, cestující se tedy nemusejí obávat toho, že budou muset hledat nová stanoviště autobusů,“ řekl Kortyš. Autobusová doprava zůstane od léta zachovaná v podobném rozsahu jako dosud, někde jsou ale přečíslované linky a někde se lehce změnily jízdní řády, doplnil náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš.

 

Autor: Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru