Otevřít menu
Doprava dnes
-

Letní letový řád byl spuštěn. Na které destinace se můžeme letos těšit?

Už několik dní platí letní letový řád, který zahrnuje například nové dálkové linky z Prahy do Soulu a na Tchaj-wan. Z pražského letiště poskytuje lety 65 dopravců až do 152 destinací.

19:36 / 29. března 2023
Letní letový řád byl spuštěn. Na které destinace se můžeme letos těšit?i

Foto: Letiště Praha. Zdroj: prg.aero

Od neděle 26. března platí po celém světě letní letový řád. Letiště Václava Havla Praha tak cestujícím nabízí nové dálkové linky do Soulu a na Tchaj-wan, ale i nová spojení například do polského Gdaňsku, řeckého Skiathosu nebo španělského Bilbaa a italského Rimini.

Letošní rok v počtu nabízených dopravců a destinací dosáhne na 80 % nabídky z rekordního roku 2019. „Oproti loňské letní sezóně nabídneme cestujícím více spojení, a to i přesto, že nadále chybí destinace na Ukrajině a v Rusku. Pro porovnání, v rekordním roce 2019 se z Prahy létalo do 190 destinací, letos jsme na čísle 152. Zároveň se nám podařilo obnovit dálkovou linku do jihokorejského Soulu s dopravcem Korean Air a od července spojíme přímou linkou Prahu s Tchaj-wanem díky společnosti China Airlines. To jsou velké milníky a obrovský úspěch,“ informoval Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

Na bezmála 40 tratích dojde oproti loňskému létu k dalšímu navýšení počtu frekvencí letů, a to například do nejoblíbenějších pěti měst - Londýna, Amsterdamu, Paříže, Antalye a Frankfurtu. Více spojů nabídne letiště také do Dublinu, Athén či Barcelony.

Nová spojení i noví dopravci

Nové lety z Prahy do Tchaj-wanu jsou plánované od 18. července, a to dvakrát týdně každou středu a neděli. Obnovena byla také linka do jihokorejského Soulu, první let proběhl už v pondělí 27. března. Destinace bude z pražského letiště dostupná třikrát týdně. V květnu se pak do Prahy vrátí přímý spoj do Spojených států amerických s dopravcem Delta Air Lines z letiště JFK v New Yorku.

Dále budou cestující moci od 1. června využít lety do Reykjavíku, konkrétně čtyřikrát týdně. Odtud lze následně letět do více než 14 destinací v USA.

Pražské letiště věří v úspěšnou letní sezonu. „Predikce provozu jsou pozitivní. Letiště Praha by za celý rok mohlo odbavit přes 13 milionů cestujících. Zatím evidujeme vyšší poptávku po výjezdovém cestovním ruchu do typicky dovolenkových destinací, a zároveň pokračujeme společně s agenturou CzechTourism a Prague City Tourism v další intenzivní podpoře příjezdového cestovního ruchu, který by měl být během letních měsíců dominantní,“ uvedl Jaroslav Filip, Ředitel leteckého obchodu Letiště Praha.

Oproti loňskému roku se zvýšil i počet dopravců. Představí se několik nových dopravců jako China Airlines, Korean Air či Icelandair. Lety do největšího počtu destinací nabízí společnosti skupiny Smartwings Group, Ryanair, Eurowings a easyJet.

Na webových stránkách Letiště Praha mohou cestující najít detailní a pravidelně aktualizovaný přehled dostupných spojení, včetně informací o tom, jaké letecké společnosti do dané destinace létají.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: prg.aero)

zpět na články

inzerce

nahoru