Otevřít menu
Doprava dnes
-

Liberecký kraj mění pravidla dopravy zdarma pro Ukrajince. Pas už stačit nebude

Liberecký kraj změnil podmínky pro cestování válečných uprchlíků z Ukrajiny v rámci integrovaného systému dopravy IDOL. Od pátku 1. dubna jim už nebude stačit jen pas jako dosud. Zdarma budou cestovat jen ti, kteří mají udělenou takzvanou dočasnou ochranu. ČTK to řekl mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

5:47 / 1. dubna 2022
Liberecký kraj mění pravidla dopravy zdarma pro Ukrajince. Pas už stačit nebudei

Foto: Deník/Jiří Louda

Kraj zavedl cestování zdarma pro Ukrajince dne 28. února. Podle vedení kraje se však stávalo, že se bezplatného cestování domáhali i Ukrajinci, kteří v kraji žijí dlouhodobě.

"Chtěli jsme i tímto rozhodnutím o bezplatném jízdném pomoci všem, kteří prchali před válkou ze své země, neorientovali se hned v podmínkách české dopravy, a přitom potřebovali naši okamžitou podporu a pomoc. K podobnému kroku se přidaly další kraje i stát," dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Nyní bude tato výjimka platit pouze pro uprchlíky, kteří obdrželi od cizinecké policie status dočasné ochrany. Zdarma budou cestovat v celém kraji s výjimkou městské dopravy v České Lípě.

"Každý uprchlík z Ukrajiny, který chce cestovat zdarma, se musí prokázat vízem dočasné ochrany, to je uvedeno buď v biometrickém pase nebo na hraniční průvodce. Bezplatnou dopravu mají samozřejmě i ti, kdo mají uděleno vízum na strpění," uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro dopravu. Přeprava dětí mladších šesti let je v doprovodu zdarma vždy, bez ohledu na státní příslušnost.

Podle Evy Klímové, mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, prošlo libereckým asistenčním centrem pomoci Ukrajině od jeho otevření 1. března do středeční půlnoci 8988 válečných uprchlíků. Pro 2589 z nich zajišťovali hasiči také ubytování.

Za poslední měsíc se počet Ukrajinců v Libereckém kraji více než zdvojnásobil. Podle statistik Ministerstva vnitra (MV) bylo na konci února hlášeno k trvalému či přechodnému pobytu v některém ze čtyř okresů Libereckého kraje 8449 Ukrajinců, to je o 136 víc než v lednu. Přes 60 % z uvedeného počtu pobývá na Liberecku. Na tyto lidi se cestování zdarma veřejnou dopravou v kraji nevztahuje.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru