Otevřít menu
Doprava dnes
-

Liberecký kraj připravuje změny odbavovacího systému ve veřejné dopravě

Liberecký kraj chystá novinky v odbavovacím systému. Cestující se tak mohou těšit na pohodlnější nákup jízdenek či nové možnosti odbavení. Mezi plánované změny patří například nakupování časových a síťových kupónů prostřednictvím e-shopu.

11:18 / 7. června 2023
Liberecký kraj připravuje změny odbavovacího systému ve veřejné dopravě i

Foto: Liberecký kraj představil změny v odbavovacím systému. Zdroj: Liberecký kraj

Liberecký kraj plánuje v rámci odbavování ve veřejné dopravě zásadní změny. „Naší vizí bylo investovat do rozvoje a modernizace odbavovacího systému IDOL tak, aby cestující mohli využívat moderní prostředky odpovídající 21. století. Již před zhruba čtyřmi lety jsme uzavřeli memorandum o spolupráci se Středočeským krajem a Prahou a využíváme tzv. multikanálový odbavovací systém, který funguje v rámci Pražské integrované dopravy. Jsem rád, že tento velký projekt míří do finále a cestující budou moci jezdit po regionu zase o něco pohodlněji,“ uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje. 

Co se změní?

Změna odbavovacího systému neznamená úpravu Tarifu IDOL. „Dochází ke změně technologie odbavení v prostředcích veřejné dopravy. Díky ní můžeme zavést pro cestující žádaný předprodej časových a síťových jízdenek v e-shopu. Současně bude postupně spuštěn prodej časových a síťových jízdenek v mobilní aplikaci Idolka,“ informoval Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy. 

Kdy bude nový systém zprovozněn?

Nový systém začne fungovat od 1. září 2023. Časové a síťové kupóny v mobilní aplikaci Idolka bude ovšem možné pořídit už od 1. července letošního roku. „Období letních prázdnin chceme využít pro ověření funkčnosti mobilní aplikace, ale také e-shopu,“ řekl Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK.

Cestující se v e-shopu mohou registrovat už teď v červnu a zažádat si o kartu Opuscard+ (pokud se nerozhodnou využít ke svému kupónu jiný identifikátor). Nově budou lidé také moci cestovat levněji nebo bez časového kupónu i bez čipové karty. Pokud by se však rozhodli i nadále využívat Opuscard, budou muset tuto kartu vyměnit za nový typ Opuscard+. „Pro tento případ doporučujeme využít e-shop, kde cestující kartu pořídí se slevou, a navíc ji necháme zaslat poštou domů,“ dodal Pospíšil.

Změny u jednotlivých jízdenek

Všechny jednotlivé jízdenky integrovaného dopravního systému IDOL budou přestupní a cestující si v rámci systému budou moci zakoupit jízdenku kamkoliv. Přestupní jízdenky pak budou opatřeny QR kódem, který cestující při přestupu jednoduše načte u odbavovacího zařízení.

Liberecký kraj podporuje bezhotovostní platby, a proto na tento způsob nákupu jízdenek dál poskytne slevu ve výši 20 %.

Změny u časových a síťových kupónů

Aktuálně jsou ještě všechny kupóny nahrávány pouze na Opuscard, nově je však bude možné svázat s tzv. identifikátorem, kterým je mobilní telefon (resp. aplikace Idolka), bankovní karta, nový typ čipové karty Opuscard+ či partnerské karty (In-karta a Lítačka).

Od 1. září naopak nebude možné nahrát kupón na starý typ karty Opuscard.

Časové a síťové kupony si pak cestující mohou zakoupit v e-shopu Integrované dopravy Libereckého kraje nebo prostřednictvím aplikace Idolka. Předprodej bude i nadále možný na kontaktních místech OPUSCARD/IDOL.

Všechny potřebné informace naleznou cestující na webu www.iidol.cz/idolplus, na Facebooku IDOL, ale také v prostředcích veřejné dopravy.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: Liberecký kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru