Otevřít menu
Doprava dnes
-

Lotyšsko má první elektrický vlak od Škoda Group!

Během sedmého září byla Škoda Group vidět v Lotyšsku. Představila tamní veřejnosti první elektrický vlak, který poputuje k lotyšskému železničnímu dopravci Pasažieru vilciens. Vlaková souprava od Škody nejprve půjde do zkušebního provozu. Až potvrdí svou spolehlivost a získá certifikaci v souladu s evropskými normami, bude uvedena do plného provozu.

15:45 / 13. září 2022
Lotyšsko má první elektrický vlak od Škoda Group!i

Foto: První novy elektrický vlak od Škoda Group pro lotyšského dorpavce. Zdroj fotky: ACRI a Škoda Group.

Nové vlaky výrazně zkvalitní služby osobní železniční dopravy v Lotyšsku

U představení vlaku nechyběl ministr dopravy Tālis Linkaits, generální ředitel Škoda Vagonka Martin Bednarz, předseda představenstva Pasažieru vilciens Rodgers Jānis Grigulis a člen představenstva Latvijas dzelzcels Rinalds Pļavnieks.

„Do hlavního města jsme nyní doručily dvě jednotky a do konce září by se k nim měla připojit ještě jedna. V posledních srpnových dnech byly v Rize úspěšně dokončeny první dynamické zkoušky a v září zahájíme další testy pro přizpůsobení systému řízení vlaku a poté zahájíme zkoušky potřebné pro certifikaci,“ uvedl při představení vlaku generální ředitel Škoda Vagonka Martin Bednarz.

Generální ředitel Škoda Vagona Martin Bednarz dále ujistil, že jeho společnost má svařeno 35 % v rámci výrobního procesu dodávky dalších vozů a vlaků pro Lotyšsko. To je téměř 50 z celkového počtu 128 plánovaných vozů. Škoda dále dokončuje přípravy na zahájení sériové montáže vlaků. „Jakmile se rozběhne sériová výroba naplno, budeme je poté moci dodat v rozloženém stavu po silnici k sestavení přímo zde v Rize,“ doplnil Martin Bednarz.

„Nové vlaky výrazně zkvalitní služby osobní železniční dopravy a posílí tak železnici jako páteř veřejné dopravy,“ uvedl ministr dopravy Tālis Linkaits a dodal: „Aby byla vlaková doprava pro občany atraktivní, musí být moderní – se snadným nástupem, novými vlaky a rychlým cestováním. Nahrazením lotyšských historických elektrických vlaků moderními vlaky podpoříme lidi v tom, aby si pro své každodenní cesty vybírali vlaky. S novými vlaky budeme moci zavést pravidelný intervalový jízdní řád, kdy vlaky budou jezdit každých 15 až 20 minut ve všední dny ráno a večer, zajistíme dostupnost pro cestující se sníženou pohyblivostí a nabídneme i další zlepšení.“

Zavádění nových elektrických vlaků v osobní dopravě je neustále v centru naší pozornosti, hlásí z Lotyšska

„Zavádění nových elektrických vlaků v osobní dopravě je neustále v centru naší pozornosti. Díky spolupráci se Škoda Group držíme nejen krok s vývojem výroby elektrických vlaků, ale společně i školíme zaměstnance Pasažieru vilciens, aby s nimi mohli pracovat. Elektrický vlak, tak jak ho tu dnes vidíme, se zdokonaluje do všech detailů, aby splňoval nejen technické a bezpečnostní požadavky, ale také potřeby cestujících. Jedním z důležitých úkolů je například vytvořit pohodlné řešení pro přepravu jízdních kol,“ řekl předseda představenstva společnosti Pasažieru vilciens Rodgers Jānis Grigulis.

Člen představenstva společnosti SJSC Latvijas dzelzceļš, Rinalds Pļavnieks, ví, že pro zajištění potřeb mobility a pohodlí pro pasažéři na železnici je potřebná jak moderní, tak dostupná železniční infrastruktura. Zaujmout musí navíc moderní a vizuálně atraktivní kolejová vozidla. „V rámci příprav na den, kdy začnou na lotyšské železnici denně jezdit nové elektrické vlaky, společnost SJSC Latvijas dzelzceļš aktivně pracuje na vytvoření příslušné infrastruktury. Stavební práce na modernizaci nebo přestavbu 48 železničních stanic a zastávek začnou příští týden a budou dokončeny společně s dodávkou všech nových elektrických vlaků do Lotyšska do konce roku 2023,“ dodal člen představenstva společnosti SJSC Latvijas dzelzceļš, Rinalds Pļavnieks.

Škoda Group plánuje do Lotyšska dodat 32 elektrických vlaků, které budou plně připravené pro osobní dopravu do konce roku 2023. Každý vlak bude složen ze 4 vagónů, přičemž jedna souprava bude dlouhá 109 metrů a bude poskytovat 436 míst k sezení. Vlaky budou mít pro cestující jednoúrovňový nástup z nástupišť, což nejen zpřístupní dopravu všem, ale také zkrátí dobu potřebnou k přestupu cestujících na zastávkách.

Díky novým elektrickým vlakům od Škoda Group bude společnost Pasažieru vilciesn schopna zavést intervalové jízdní řády na všech trasách těchto vlaků. To znamená, že vlaky budou jezdit každých 15 až 20 minut ve všední dny ráno a večer, což jsou tradičně nejvytíženější časy. Nové vlaky budou jezdit ve směru Aizkraukle, Tukums, Skulte a Jelgava.

Autor: Dagmar Lánská (Zdroj: ACRI)

zpět na články

inzerce

nahoru