Otevřít menu
Doprava dnes
-

Mexiko bude pronajímat prezidentský speciál na svatby

Mexiku se za více než tři roky nepodařilo prodat prezidentský speciál, a proto se rozhodlo, že luxusní letadlo bude pronajímat na svatby a soukromé oslavy. Oznámil to v pondělí prezident Andrés Manuel López Obrador, který před více než třemi lety prodej stroje Boeing 787 ve zvláštním provedení slíbil. Mexické vládě se však za tu dobu nepodařilo najít žádného zájemce, informovala agentura AP.

18:16 / 29. března 2022
Mexiko bude pronajímat prezidentský speciál na svatbyi

Foto: Reuters

"Příjmy z nájmu pokryjí údržbu a další výdaje spojené s letadlem," uvedl mexický prezident. Dodal, že si letadlo bude moci pronajmout kdokoliv.

López Obrador slíbil prodat Boeing 787, který jeho předchůdce Enrique Peňa Nieto koupil za 200 milionů dolarů (více než čtyři miliardy korun). Nynější hlava státu vystupuje jako skromný politik, který cestuje linkovými spoji. Prezidentský speciál považuje za zbytečný luxus.

Podle agentury AP však López Obrador i málo cestuje do zahraničí. Podle místního tisku prezident od prosince 2018, kdy se ujal úřadu, vycestoval do zahraničí jen třikrát. Čtvrtá cesta ho čeká v červnu, kdy má vyrazit na summit do Los Angeles.

Podle odborníků může za to, že se nepodařilo najít pro prezidentský speciál kupce, vnitřní úprava letadla, která má místo jen pro 80 pasažérů a rozsáhlý prostor pro prezidenta. Přeměna na běžnou úpravu s 300 místy by podle nich byla velmi nákladná.
 

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru