Otevřít menu
Doprava dnes
-

MHD v Pelhřimově je do konce června zdarma

Pelhřimovská radnice dočasně zavedla bezplatnou městskou hromadnou dopravu. Tímto způsobem reaguje na prudký nárůst cen pohonných hmot. Autobusy zdarma mají pomoci lidem dojíždějícím do práce auty. Přínos vidí radnice i v možném zklidnění dopravy ve městě. MHD je bezplatná od 17. března do 30. června. Radnice to uvedla na webu.

9:13 / 18. března 2022
MHD v Pelhřimově je do konce června zdarmai

Foto: Deník/Jaroslav Loskot

„Chceme alespoň nějakým způsobem pomoci lidem, kterých se dotýká neúměrné zdražení pohonných hmot. Věříme, že MHD využijí i někteří lidé, kteří dojíždí pravidelně autem do zaměstnání,“ sdělil starosta Ladislav Med (ODS). V pelhřimovské MHD činí plná cena jízdného 12 Kč, měsíční jízdné potom stojí 220 korun. Již zakoupené dlouhodobé jízdné bude podle starosty radnice kompenzovat slevou při nákupu jízdného v dalším období.

Radnice odhaduje, že bezplatné jízdné znamená měsíční výpadek tržeb asi 100.000 korun. Bude jej muset kompenzovat dopravci, jímž je společnost Icom Transport. "Tržby u nás tvoří asi 20 procent nákladů na provoz městské hromadné dopravy, takže stejně Icomu doplácíme. A teď spíš chceme, aby se lidé zase naučili městskou hromadnou dopravou jezdit, aby míň používali auta, tak to zkoušíme touto formou," uvedl ČTK starosta.

Naopak o zdražování kvůli cenám energie uvažuje krajské město Jihlava. O návrhu, který počítá se zdražením jízdenek městské hromadné dopravy o 30 procent a u ročního časového kuponu asi o šest procent, budou zastupitelé rozhodovat 29. března.

Podle společnosti CCS, která ceny dlouhodobě sleduje, činí průměrná cena litru benzinu na Vysočině 45,28 Kč. Litr nafty je asi o 2,5 Kč dražší.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru