Otevřít menu
Doprava dnes
-

Modernizace 11 motorových vozů RegioShuttle RS 1 byla zahájena

V Přerově a ve Veselí nad Moravou probíhá modernizace motorových vozů typu RegioShuttle RS 1, které budou nasazeny ve Středočeském kraji a na Ústecku. Tyto vozy dostanou např. nový informační systém či nátěr. Upraven bude také jejich interiér.

8:58 / 26. února 2024
Modernizace 11 motorových vozů RegioShuttle RS 1 byla zahájenai

Foto: RegioShuttle RS 1. Zdroj: Archiv ČD

DPOV, dceřiná společnost Českých drah, zmodernizuje ve svých závodech motorové vozy typu RegioShuttle RS 1 tzv. RegioSpidery, jež jsou určeny pro provoz ve Středočeském kraji a na Ústecku. Do vozidel bude především instalován moderní informační systém. Dále vozy projdou přizpůsobením pro provoz na síti Správy železnic.

„První tři vozy původně provozované u německých společností, jsou již přepravené z Německa do České republiky. V Německu na nich provedli periodickou obnovu a dosazení bezbariérového WC. Tzv. bohemizaci a další modernizaci provede v přerovských dílnách naše dceřiná společnost DPOV. Dojde k úpravě interiérů, u některých vozů k dosazení klimatizace, všechny dostanou palubní Wi-Fi síť a elektrické zásuvky 230 V a USB pro dobíjení cestovní elektroniky, jako jsou mobilní telefony, notebooky nebo tablety,“ popsal Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu.

Závody DPOV nyní zmodernizují 11 motorových vozů typu RegioSpider vyrobené v letech 1997 a 1998. Tato vozidla dosud jezdila u německých dopravců  HZL, BSB a SWEG. Všechny vozy budou do České republiky převezeny v letošním roce, a tedy zároveň připraveny k modernizaci. Devět zmodernizovaných vozů následně zajistí provoz ve Středočeském kraji na provozním souboru Benešovsko. Zbylé dva vozy zamíří do Ústeckého kraje, kde doplní již provozované vozy stejného typu a obslouží linky U21 a U22.

Parametry vozů RegioShuttle RS 1

Jedná se o vozidla s moderní nízkopodlažní koncepcí. Všechny nápravy ve dvounápravových podvozcích jsou poháněny dvojicí motorů s celkovým výkonem více než 500 kW. To zajišťuje ideální jízdní vlastnosti vozu – zejména pohodlný a měkký chod a vysokou dynamiku jízdy. Maximální rychlost vozů je 120 km/h. Jejich kapacita míst k sezení se pohybuje kolem 70 míst.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: TZ České dráhy)

Modernizace 11 motorových vozů RegioShuttle RS 1 byla zahájena Foto: První tři vozidla, provozovaná německými dopravci, jsou již převezena do ČR. Zdroj: Archiv ČD.
zpět na články

inzerce

nahoru