Otevřít menu
Doprava dnes
-

Modernizace traťového úseku z Velimi do Poříčan jde do finále

V železniční stanici Velim probíhá rekonstrukce ostrovního nástupiště. Jeho oprava je součástí modernizace traťového úseku z Velimi do Poříčan. Na nástupišti se nacházejí i stožáry pro brány trakčního vedení. Nově by se ale měly vybudovat mimo něj. Trakční brány a stožáry budou částečně obnoveny i na kolejovém rozvětvení ve směru na město Kolín.

16:35 / 12. října 2022
Modernizace traťového úseku z Velimi do Poříčan jde do finálei

Foto: zdroj: pixabay.com

Modernizace traťového úseku z Velimi do Poříčan probíhá od poloviny roku 2020 a nyní postoupila do své závěrečné fáze. Tím, že byly do výstavby zařazeny nejmodernější stavební stroje, byla doba předpokládaných výluk zkrácena až o 200 dní. Jediné omezení na trati je tak už jen práce ve stanici Velim.

„Na právě rekonstruovaném ostrovním nástupišti jsou také umístěny stožáry pro brány trakčního vedení, které se budou nově nacházet mimo nástupiště. Tím dojde k uvolnění prostoru pro vybudování přístřešku. Současně budou vyměněny i navazující trakční brány a dva trakční stožáry na kolejovém rozvětvení ve směru na Kolín,“ uvedl ředitel pražského oblastního ředitelství Správy železnic Vladimír Filip. 

Tyto úpravy si žádají konání výluk, které budou od poloviny října probíhat převážně v nočních hodinách. V menší míře budou realizovány i denní výluky, a to hlavně z důvodu provozování činností, jež není možné z technologických důvodů provádět v noci – jedná se především o seřizování trakčního vedení nebo o výměnu nosného lana s jeho následnou regulací. Dopad na osobní dopravu se tedy přes den předpokládá jen minimální.

První výluka bude realizována ve dnech 4. až 7. listopadu, další výluky se uskuteční 14. a 15. listopadu. Navazovat bude výluka od 17. do 21. listopadu a od 14. do 18. prosince. Některé vlaky budou v případě konání denních výluk využívat odklonové trasy. Dálkové spoje budou odkloněny přes Nymburk, osobní vlaky na trasách Pečky – Kolín a Poříčany – Nymburk nahradí autobusy.

„Za případné komplikace způsobené přidanými výlukami se cestujícím předem omlouvám. Ve spolupráci s dopravci jsme učinili vše pro to, aby měly práce co nejmenší dopad na pravidelnost vlaků. Noční výluky se dotknou jen minima vlaků, které budou nahrazeny autobusy. Při omezeních přes den pojedou vybrané spoje po odklonových trasách,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Výše uvedená omezení provozu poskytnou také prostor pro odstranění následků krádeže zesilovacího vedení v délce 2 km. K tomu došlo letos 7. září v úseku mezi zastávkou Nová Ves u Kolína a Kolínem.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: Správa železnic)

zpět na články

inzerce

nahoru