Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na čerpacích stanicích CNG lze čerpat za 67,90 korun za kilogram, i když cena je až 140 korun za kilogram CNG

Stlačený zemní plyn CNG se stal populárním palivem pro automobily. Jeho průměrná cena však šla strmě nahoru až o dvacetinásobek na 75 korun za kilogram. Na některých plničkách však lidé mohou načerpat až za 139,90 korun kilogram. Tato cena se rovná ceně benzínu, kdyby stál jeden litr tohoto paliva téměř 100 korun!

18:00 / 17. září 2022
Na čerpacích stanicích CNG lze čerpat za 67,90 korun za kilogram, i když cena je až 140 korun za kilogram CNGi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.

Ačkoliv těmto vysokým cenám mohou lidé téměř na polovině čerpacích stanic platit méně. V České republice lze plyn odebírat na čerpacích stanicích za 67,90 korun za kilogram, přičemž lepší cenu má dalších 20 stanic.

Průměrná cena CNG byla téměř před rokem asi 31 korun za kilogram. Nejvyšší tehdy byly okolo 50 korun, ale teď je situace zcela jiná. Zatímco například v dubnu již byla cenová maxima na dvojnásobku (99,90 Kč/kg), v současnosti prodává několik plnicích stanic CNG dokonce za 139,90 Kč/kg. Průměrná cena kilogramu stlačeného zemního plynu je necelých 75 korun.

„Přepočteme-li rekordní cenu CNG z kilogramu na metr krychlový, což je ekvivalent jednoho litru benzínu, dostaneme hodnotu 99,93 Kč/m3. Je to tedy totéž, jako by litr benzínu stál 100 korun,“ popisuje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která firmám poskytuje tankovací i CNG karty.

Pod 50 korun za kilogram se dá CNG sehnat jen na osmi stanicích a nejlevněji v Chomutově. Na necelé stovce plniček mohou firmy odebírat stlačený plyn za ceny výrazně podprůměrné.

„CNG karta od Axigonu, která je akceptována v sítích plnicích stanic innogy a E.ON, umožňuje firmám i živnostníkům odběr plynu bez závazků k minimálním odběrům. V současnosti je cena v celé této akceptační síti 67,90 Kč/kg. Přitom CNG za méně než 67 Kč/kg je aktuálně k dostání jen na 17 místech v Česku,“ říká Damir Duraković.

Autor: Filip Červinka (Zdroj: Axigon)

zpět na články

inzerce

nahoru