Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na dalších dvou silnicích I. třídy v Plzeňském kraji budou kamiony platit mýtné

Od 1. července budou řidiči nákladních vozů nad 3,5 tuny projíždějící Plzeňským krajem platit mýto na dalších dvou státních komunikacích I. třídy. Jedná se o frekventované úseky silnic I/27 Plzeň - Klatovy a I/22 z Klatov do Horažďovic, dále potom do jižních Čech na Strakonice a Vodňany.

17:16 / 24. června 2022
Na dalších dvou silnicích I. třídy v Plzeňském kraji budou kamiony platit mýtnéi

Foto: plzenska.drbna.cz

Ministerstvo dopravy (MD) tímto vyhovělo požadavkům Plzeňského a Jihočeského kraje. Informoval o tom Dušan Pakandl, vedoucí odboru dopravy Plzeňského kraje.

V regionu se mýto platí od ledna 2020 na silnicích I/20 z Plzně na České Budějovice a na I/26 z Plzně do Domažlic.

Značky s černým M ve žlutém kruhu stály do této doby na 120 ze 450 kilometrů silnic I. třídy v kraji. V červenci se k nim přidá dalších 70 km.

„Dlouhodobě jsme usilovali o to, aby nebyly zpoplatněné jen silnice I/26 a I/20, chtěli jsme zpoplatnit i silnici I/22 v úseku Horažďovice - Domažlice a I/27 v úseku Klatovy - Plzeň," vysvětlil vedoucí odboru dopravy. Podle něj ministerstvo slíbilo, že nejprve vyhodnotí, zda se po zpoplatnění prvních dvou úseků doprava přesune jinam, zejména na silnici I/27. Toho se obávaly dotčené obce.

Hodnocení ale zpozdila pandemie koronaviru. V prosinci loňského roku vyšla vyhláška se seznamem úseků, které budou zpoplatněné od 1. července. „Vyšli nám částečně vstříc. Takže teď úvahy o tom, že by byla silnice I/22 z Horažďovic do Klatov objízdnou trasou za zpoplatněnou silnici I/20 do Plzně padají, protože jsou obě komunikace z Jihočeského kraje do Plzně zpoplatněné," uvedl Dušan Pakandl. Ani kamionům mířícím z Německa na Domažlicko se již nevyplatí jet místo po zpoplatněné silnici I/26 na Všeruby a dál na Kdyni, Klatovy a Plzeň, protože budou platit mýtné z Klatov do Plzně. „Takže 80 procent této alternativní trasy už bude zpoplatněno a nevyplatí se už objíždět ani silnici I/26," dodal.

Příští týden začne podle ředitele Miroslava Blabola plzeňské Ředitelství silnic a dálnic osazovat příslušná dopravní značení na silnicích I., II. a III. třídy a značky na výjezdu z obcí. Značky budou upozorňovat na povinnost zaplatit mýtné pro nákladní automobily.

Vedoucí odboru dopravy Plzeňského kraje uvedl, že ze sčítání je na všech komunikacích zřejmý postupný nárůst o 10 - 20 %. Nejvíce je to vidět na I/27 v Přešticích, v polovině trasy Plzeň - Klatovy.

„Rozsah zpoplatnění byl dlouhodobě projednávanou věcí, hovořilo se o tom od roku 2017. Nejdříve jsme chtěli zahrnout i některé komunikace II. a III. třídy, ale tam ministerstvo řeklo, že to není ekonomicky výhodné a že to budou pouze silnice I. třídy," sdělil k zavedení mýtného Pakandl. Plzeňský kraj ještě požadoval o zpoplatnění úseku silnice I/22 z Klatov do Domažlic. „Řekli nám ale, že tam není spatřován dostatečný nárůst intenzity dopravy," doplnil. Zpoplatněn nebude ani úsek I/27 z Klatov do Železné Rudy a na státní hranici. Ta vede horskou oblastí a je pro kamiony náročná.

 

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru