Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na jediné silnici do Pece pod Sněžkou začala rekonstrukce tří mostů

Na obnově tří takzvaných polských mostů přes řeku Úpu na jediné přístupové silnici do krkonošského střediska Pec pod Sněžkou začali pracovat stavbaři. Mosty, jež postavily polské firmy v 70. letech minulého století, jsou v havarijním stavu. Stavbaři je zbourají a postaví nové. Stavba přijde kraj na 179 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí hejtmanství Michal Friček.

5:53 / 4. března 2022
Na jediné silnici do Pece pod Sněžkou začala rekonstrukce tří mostů i

Foto: krkonossky.denik.cz

U mostů mezi lokalitou Temný Důl a odbočkou na Malou Úpu již stavbaři začali dělat terénní úpravy a budovat provizorní přemostění. V první polovině dubna by na něj měli převést dopravu. Provoz bude kyvadlový a řízený pracovníky stavby nebo semafory. Řidiči musejí v místě mostů prozatím počítat se sníženou rychlostí a zúženou vozovkou.

Stávající dožilé mosty mají dvě pole se středovým pilířem v řečišti Úpy. Jeden z mostů byl již v takovém stavu, že na něm musel kraj loni v květnu omezit dopravu a provést provizorní opravu. Stavbaři z firem Mados MT, M-Silnice a M-Strojírny vystaví nové mosty s jedním mostním polem. Sinici v předpolí mostů opraví. Po nových mostech by auta měla začít jezdit do konce října.

Rekonstrukce polských mostů představuje nejnákladnější letošní silniční stavbu Královéhradeckého kraje. Celkem hodlá kraj dát letos do obnovy silnic druhých a třetích tříd a mostů až 1,49 miliardy korun. Kraj v loňském roce do rekonstrukcí silnic vložil 714 milionů korun.

Dalšími důležitými letos zahajovanými stavbami budou třetí etapa rekonstrukce silnice II/285 z Jaroměře do Nového Města nad Metují za 164 milionů korun a první etapa opravy silnice II/300 z Trutnova přes Babí do Královce za 159 milionů korun. Asi 140 milionů kraj investuje do opravy silnice II/280 z Libáně přes Dětenice směrem na hranice se Středočeským krajem. Zhruba 100 milionů půjde do výstavby druhé etapy obchvatu Opočna. Jedná se o investici související s rozvojem průmyslové zóny Solnice - Kvasiny.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru